Zelenskyj: Russland skal få et fredsforslag når verdenssamfunnet er enig

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte under åpningen av konferansen om Ukraina i Stansstad i Sveits lørdag.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte under åpningen av konferansen om Ukraina i Stansstad i Sveits lørdag. Foto: Michael Buholzer / Keystone via AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han vil presentere et fredsforslag til Russland når verdenssamfunnet har kommet til enighet om innholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må sammen bestemme hva en rettferdig fred betyr for verden og hvordan den kan bli oppnådd på et varig vis, sa Zelenskyj til en stor internasjonal konferanse i Sveits.

– Deretter vil det bli kommunisert til Russlands representanter, sånn at vi på det andre fredstoppmøtet kan ordne en reell slutt på krigen, fortsatte presidenten.

Zelenskyj sa ikke hvorvidt han er forberedt på å gå i direkte samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

Russland er ikke invitert til helgens to dager lange konferanse, som omtales som et toppmøte om fred i Ukraina.

92 andre land er representert på konferansen på luksushotellet Bürgenstock ved Vierwaldstätter See, hvorav over 50 stats- og regjeringssjefer.

Se video: Bruker «katapult» fra middelalderen

Beskjedne mål

Fra Vesten deltar blant andre Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Storbritannias statsminister Rishi Sunak, Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz. USA er representert ved visepresident Kamala Harris, mens Kina er blant dem som glimrer med sitt fravær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveits' president Viola Amherd sørget for å dempe forventningene til toppmøtet.

– Våre mål er beskjedne, sa hun og forklarte at hensikten med konferansen er å inspirere en prosess for en varig og rettferdig fred.

«Vestlig ekkokammer»

Østerrikes statsminister Karl Nehammer advarte mot effekten av å bare snakke med dem man er enig med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som om vi er i et vestlig ekkokammer. Vi er alle enige, men det er ikke nok, sa Nehammer.

– Uten deler av Asia, Afrika og Sør-Amerika, vil vi ikke være i stand til å få Russland til å ombestemme seg, sa Nehammer på sidelinjen av toppmøtet.

Land som India, Brasil, Kina og Sør-Afrika er særlig viktige med hensyn til å kunne påvirke Russland, påpekte han. Det faktum at India og Brasil er representert i Sveits, om enn på ministernivå, omtaler Nehammer som en «første strime av håp».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia: Russland må med

Utenriksministeren i Saudi-Arabia, som regnes som en av toppkandidatene til å være vertskap for en eventuell oppfølgingskonferanse, talte på toppmøtets åpningsdag lørdag.

Troverdige fredssamtaler om krigen i Ukraina vil kreve at Russland deltar, påpekte utenriksminister Faisal bin Farhan Al-Saud.

– Vi tror det er viktig at verdenssamfunnet oppmuntrer ethvert steg mot seriøse forhandlinger, som vil kreve vanskelige kompromisser som en del av et veikart som leder til fred, sa han og la til at Saudi-Arabia er fast bestemt på å bidra til å få en slutt på konflikten.

– Propaganda fra Putin

Dagen før toppmøtet skulle begynne, erklærte Vladimir Putin at Ukraina må gi fra seg fire regioner og droppe håpet om Nato-medlemskap hvis krigen skal ta slutt.

Dette ble raskt avvist både av Ukraina og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han ber ikke om forhandlinger, han ber Ukraina overgi seg, sa visepresident Harris i Sveits.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias statsminister Giorgia Meloni kalte Putins betingelser propaganda.

– Det fremstår ikke spesielt effektivt som et forhandlingsforslag å be Ukraina om at de må trekke seg ut av Ukraina, sa Meloni ved avslutningen av G7-møtet i Italia lørdag.

I tillegg til de vestlige stats- og regjeringssjefene stiller Japan med statsminister Fumio Kishida på toppmøtet i Sveits.

Støre: Uvanlig møte

Støre håper konferansen vil bidra til å stake ut en vei mot fred.

– Dette er et uvanlig møte i en veldig alvorlig tid, sa Støre til NTB før avreisen til Sveits lørdag.

Men også han understreker at det ikke er et møte med et mål om at noe vedtak skal fattes eller at det legges en politisk handlingsplan.

Ifølge Støre vil atomsikkerhet, matsikkerhet og retur av deporterte barn, andre sivile og krigsfanger være viktige temaer på møtet i Sveits. Fra norsk side vil særlig utfordringen med å få sivile ukrainere tilbake fra russisk fangenskap bli tatt opp.