Sverige: Luftrommet krenket av russisk fly

Et jagerfly av typen Jas 39 Gripen under en militærøvelse nær Luleå i Sverige i mars i år. To fly av denne typen ble fredag sendt opp for å møte et russisk kampfly øst for Gotland.
Et jagerfly av typen Jas 39 Gripen under en militærøvelse nær Luleå i Sverige i mars i år. To fly av denne typen ble fredag sendt opp for å møte et russisk kampfly øst for Gotland. Foto: Anders Wiklund / TT / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et russisk kampfly kom fredag inn i svensk luftrom, opplyser forsvaret i Sverige. To svenske jagere ble sendt til stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krenkingen skjedde øst for Gotland, opplyser forsvarets kommunikasjonssjef Therese Fagerstedt til nyhetsbyrået TT.

Den store militærøvelsen Baltops pågår for tiden i dette området. Det svenske forsvaret forsøkte å anrope det russiske flyet, uten å få svar.

To svenske Jas-jagerfly ble sendt opp for å møte det russiske flyet, noe som skal ha bidratt til at det trakk seg tilbake.

– Den russiske oppførselen er ikke akseptabel og viser manglende respekt for vår territorielle integritet. Vi fulgte hele forløpet og var på plass for å gripe inn, sier flyvåpensjef Jonas Wikman.

Se video: Ikke vært gjort siden 90-tallet

Krenkelsen var kortvarig, ifølge det svenske forsvaret. Det var et russisk kampfly av typen SU-24 som beveget seg inn i svensk luftrom.

Nylig opplyste myndighetene i Finland at de mistenker at fire russiske kampfly krenket landets luftrom 10. juni.

Den forrige tilsvarende hendelsen i Sverige skal ha vært i 2022, også den gang ved Gotland.

At Nato-land og Russland sender opp jagerfly for å møte motpartens fly nær grenseområder, er ikke veldig uvanlig.