Putins krav for fredssamtaler: Ukraina må gi fra seg fire regioner og droppe Nato-søknaden

Russlands president Vladimir Putin under et møte i utenriksdepartementet i Moskva fredag. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin under et møte i utenriksdepartementet i Moskva fredag. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin sier at Russland vil gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire regioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

følge Putin garanterer Russland sikker tilbaketrekking av ukrainske styrker dersom de forlater fire ukrainske regioner som Moskva gjør krav på.

Russland hevder å ha annektert de ukrainske fylkene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, til tross for at de ikke har full kontroll over noen av dem.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Landet okkuperte i 2014 Krim-halvøya og har i strid med folkeretten også annektert dette området.

Han kom med uttalelsen fredag, dagen før fredstoppmøtet i Sveits der mer enn 90 land og organisasjoner skal diskutere en mulig vei mot fred i Ukraina. Russland er ikke invitert og hevder at samlingen er bortkastet tid.

Russlands viktigste allierte Kina kommer heller ikke til møtet denne helgen. De mener en slik internasjonal fredskonferanse bør involvere både Russland og Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Ukraina advarer etter dette

– Ville ha fredsavtale

Putins uttalelser kom på et møte med ansatte i det russiske utenriksdepartementet.

Der hevdet han også at formålet med den storstilte russiske invasjonen i februar 2022 slett ikke var å ta Kyiv, men heller å presse fram en fredsavtale.

Russland satte den gang inn store styrker mot den ukrainske hovedstaden, men operasjonen møtte et innbitt ukrainsk forsvar. Store kolonner av russiske stridsvogner og kjøretøy ble ødelagt langs veiene rundt byen, og det raste harde kamper blant annet om Hostomel-flyplassen før russerne ble tvunget til å trekke seg tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I etterkant ble det avdekket omfattende russiske grusomheter i områdene som i en kort periode var okkupert, blant annet Kyiv-forstaden Butsja. Likene av menn, kvinner og barn lå i gatene, på gårdsplasser, i hus og i massegraver. Noen viste tegn på tortur. Det endelige tallet på drepte sivile er ennå ikke avklart, men det skal være snakk om over 400.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skylder på USA

På møtet påsto han også at vestlige lands modell for global sikkerhet «kollapser», og sa det ikke var noen vei tilbake. Han anklaget samtidig USA for å undergrave global sikkerhet fordi landet har trukket seg fra nedrustningsavtaler.

Putin kunngjorde i en tale i februar 2023 at Russland suspenderte atomavtalen Ny Start. Måneden etter svarte USA ved å stanse delingen av data om atomvåpen med Kreml. Avtalen var på dette tidspunktet den siste gjenværende nedrustningsavtalen mellom landene.