Stoltenberg vil ha langsiktige våpenløfter til Ukraina
Våpenleveranser til Ukraina for rundt 40 milliarder euro i året. Det er det Nato-sjef Jens Stoltenberg håper Nato-landene vil forplikte seg til.
Ukraina trenger løfter om langsiktig støtte, framholdt Stoltenberg da Nato-landenes forsvarsministre samlet seg i Brussel torsdag.
– Hele ideen er å minimere risikoen for hull og forsinkelser, slik vi har sett tidligere i år. Dette er en av grunnene til at Russland nå er i stand til å rykke fram og faktisk okkupere mer land i Ukraina, sier han.
Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!
Langsiktig støtte
Stoltenberg har i flere måneder jobbet med en plan om å få på plass en mekanisme for å sikre langsiktig støtte til Ukraina.
På nyåret var det mye snakk om et fond på 100 milliarder euro. Men den planen er lagt i skuffen.
I stedet vil Stoltenberg at Nato-landene skal forplikte seg til å gi om lag 40 milliarder euro i året, rundt 460 milliarder kroner, i form av våpenstøtte – en plan som ligner på det norske Nansen-programmet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHåpet er at en endelig plan skal kunne vedtas på Nato-toppmøtet i Washington i juli.
– Det gjenstår mye arbeid for å få dette på plass, erkjenner Stoltenberg.
Ungarn har til nå vært en bremsekloss. Men etter at Stoltenberg besøkte statsminister Viktor Orban tidligere denne uka, lover Ungarn å ikke legge ned veto mot planen – så lenge de ikke trenger å bidra.
Ungarn har hele tiden vært imot å sende våpen til Ukraina.
Se video: Første gang på syv år
Overtar Ramstein
I tillegg vil Nato overta ledelsen i ad hoc-gruppa Ukraine Defense Contact Group (UDCG), ofte omtalt som Ramstein-gruppa, sier Stoltenberg.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenGruppa har til nå vært ledet av USA.
– Jeg forventer at ministrene vil godkjenne planen om at Nato overtar koordineringen av våpenleveranser etter USA, sa Stoltenberg på vei inn til forsvarsministermøtet.
Grepet anses å være en gardering mot at Donald Trump vinner USA-valget senere i år.
Artikkelen fortsetter under annonsenDen ad hoc-baserte tilnærmingen har også medført at støtten til Ukraina har vært temmelig uforutsigbar. Med Nato-kontroll over UDCG og langsiktige løfter kan støtten bli langt mer forutsigbar.
Russisk framrykking
Ifølge en høytstående militær talsperson i Nato har Russland i det siste lykkes med å rykke fram både rundt Kharkiv og i øst og sørvest.
Men det har kostet. Rundt 1000 russiske soldater blir drept eller såret hver dag, ifølge talspersonen.
– Det er ganske massivt, sier han.
Samtidig har Ukraina nylig fått nye våpenforsyninger, deriblant 50.000 bombekastergranater fra Norge og nye forsyninger fra USA.
– Det utgjør en stor forskjell. Det er absolutt mulig for Ukraina å ta tilbake initiativet, sier talspersonen.
Selv om Ukraina-krigen mer og mer tar form av en langsom utmattelseskrig, venter Nato at det kan komme en ny russisk offensiv i sommer, i tiden da Nato samles til toppmøte.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er ingen grunn til å tro at det blir en stille sommer for ukrainerne, sier han.
Russisk etterretning
Stoltenberg sier også at han forventer hardere tiltak mot russisk etterretning i alle medlemsland.
Den siste tiden har det vært en rekke ulike sabotasjeangrep, cyberangrep og desinformasjonskampanjer, påpeker han.
– Forsvarsministrene vil diskutere dette, samt Natos muligheter til å svare. Dette innbefatter tøffere restriksjoner på russisk etterretningspersonell over hele alliansen, sier Stoltenberg.