Françoise Hardy er død

Et bilde tatt i mars 1970 viser et portrett av den franske sangeren Françoise Hardy i Paris under innspillingen av ORTF TV-showet «Au risque de vous plaire».
Et bilde tatt i mars 1970 viser et portrett av den franske sangeren Françoise Hardy i Paris under innspillingen av ORTF TV-showet «Au risque de vous plaire». Foto: Ho/NTB / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske popartisten, modellen og skuespillerinnen Françoise Hardy er død.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser hennes sønn, Thomas Dutronc, i et innlegg på Instagram. Det skriver flere internasjonale medier, blant annet The Guardian og BBC.

Den franske musikeren døde etter å ha vært kreftsyk i flere år. Allerede i 2004 fikk hun diagnosen lymfekreft, og senere ble hun også rammet av kreft i halsen.

Hardy ble 80 år gammel.

Ble lagt i koma

I 2015 ble hun lagt i koma, og måtte i flere år leve med helseplager, blant annet tale, svelging og åndedrett.

Hardy var spesielt kjent for sine melankolske og sentimentale ballader, og regnes som en av Frankrikes mest populære popstjerner noensinne.

Hennes sangkarriere strakte seg over mer enn femti år, med over tretti studioalbum. Hun sang både på engelsk, italiensk og tysk, i tillegg til fransk.

En av verdens 200 mest populære

Hun hadde sitt internasjonale gjennombrudd allerede på 1960-tallet med hiten «Tous les Garcons et les Filles». Hennes største engelskspråklige hit, «It Hurts to Say Goodbye», nådde toppen av hitlistene i Frankrike og Storbritannia i 1968.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2018 utga hun sitt siste album, «Personne d'Autre». Fem år senere havnet hun på listen over de 200 mest innflytelsesrike og populære sangerne gjennom tidene. Rangeringen ble foretatt av musikkmagasinet Rolling Stones.

Mote- og popikon

Françoise Hardy var i en periode modell for merkene Yves Saint Laurent og Paco Rabanne, og ble i flere år omtalt som et moteikon.

I 2023 ble hun rangert som nummer 162 på Rolling Stones sin liste over de mest populære franske sangerne noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun var gift med den franske låtskriveren Jacques Dutronc i 1981, men skilte seg syv år senere. Deres eneste sønn, Thomas, er også musiker.

Samarbeidet med Blur og Iggi Pop

Hardy samarbeidet med en rekke artister, inkludert Blur og Iggy Pop. Hun var også skuespiller i filmer av regissører som Jean-Luc Godard, Roger Vadim og John Frankenheimer. I tillegg skrev hun skjønnlitteratur og sakprosa.

Hardy ble født under et luftangrep mot Paris i 1944. 80 år senere sovnet hun stille inn i samme by.

«Hvordan si farvel til henne? Evig Françoise Hardy, legenden om fransk sang, kom inn i hjertet av et helt land gjennom hennes følsomhet og melodier», skriver Frankrikes kulturminister, Rachida Dati, på sosiale medier.