Russiske krigsskip på vei til Cuba

Den russiske fregatten Admiral Gorsjkov i Atlanterhavet på vei til Cuba. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB
Den russiske fregatten Admiral Gorsjkov i Atlanterhavet på vei til Cuba. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire russiske marinefartøyer er som tidligere varslet på vei til Cuba, hvor USA venter at de vil delta i militærøvelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen er at fartøyene skal være framme i løpet av onsdagen. De skal være på besøk fram til 17. juni, ifølge cubanske myndigheter.

To av fartøyene, en fregatt og en atomdrevet ubåt, gjennomførte en øvelse i Atlanterhavet tirsdag på vei til Karibia.

At russiske styrker skal oppholde seg såpass nært USA, betegnes som uvanlig. Kilder i det amerikanske forsvaret mener besøket er et forsøk på en maktdemonstrasjon i lys av Ukraina-krigen og vestlige lands støtte til Ukraina.

Her kan du lese mer om Russland!

Minst ett av fartøyene er utstyrt med såkalte hypersoniske missiler som beveger seg mye raskere enn lydens hastighet. President Vladimir Putin hevder disse kan trenge gjennom alle rakettforsvar som finnes i dag.

Regjeringen på Cuba har understreket at det russiske besøket ikke utgjør noen trussel og at fartøyene ikke har atomvåpen om bord.

Se video: Første gang på syv år

En amerikansk kilde har sagt at USA vil følge med på fartøyene, men at de ikke anses som en trussel.

I 1962, under den kalde krigen, ble Cuba-krisen utløst av sovjetiske våpen som ble utplassert på Cuba. Krisen skapte frykt for at en storkrig kunne bryte ut, men det skjedde ikke.