Palle Ydstebø: Russlands offensiv har stagnert

Ukrainske artillerister skyter mot russiske stillinger i Kharkiv-regionen. Bildet skal være tatt mandag 10. juni.
Ukrainske artillerister skyter mot russiske stillinger i Kharkiv-regionen. Bildet skal være tatt mandag 10. juni.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Ukraina fikk grønt lys til å bruke amerikanske våpen på russisk jord, virker det å ha gitt grunnlag for motangrep, ifølge norsk ekspert. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt midten av mai innledet Russland en offensiv i Kharkiv-regionen, som ligger nordøst i Ukraina. Mange tusen mennesker ble evakuert etter at offensiven er i gang.

Palle Ydstebø, hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen, sier den russiske offensiven i Kharkiv nå har stagnert. Han legger til at det er usikkert om russernes offensiv i Kharkiv er over.

– Ukraina har gått til motangrep og tatt tilbake deler av Vovtsjansk, samtidig som russerne også angriper byen. Det virker som om offensiven stagnerte første uka etter at ukrainske reserver ble sent til området, deretter stabiliserte situasjonen seg, sier Ydstebø til ABC Nyheter.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Se video: Mener dette beviser russiske krigsforbrytelser

– Har svekket russisk kampkraft

Ukraina fikk nylig tillatelse til å bruke amerikanske våpen på russisk territorium. Det har gitt resultater, ifølge Ydstebø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har svekket russisk kampkraft ved å ødelegge artilleri, forsyninger og forsterkninger, ifølge Ydstebø.

– Det virker å ha gitt grunnlag for ukrainske motangrep. Så får vi se hvor hardt Russland vil presse på der og om det vil gå utover den russiske offensiven i Donbas, legger han til.

Hevdet å ha tatt kontroll over by

Det pågår harde kamper om flere byer i Donetsk-regionen. Russiske styrker sa mandag at de hadde tatt kontroll over byen Staromajorske, skriver NTB.

Byen anses å ha viktig symbolsk verdi, ettersom det var en av få byer Ukraina tok tilbake under motoffensiven i fjor. Staromajorske ligger ved fronten sør i Donetsk.

Russlands president Vladimir Putin hevdet i forrige uke at de har tatt kontroll over 47 ukrainske byer og landsbyer så langt i år.