Hunter Biden kjent skyldig i sak om våpenlovbrudd

Rettssaken mot Hunter Biden har gått i Wilmington i familiens hjemstat Delaware.
Rettssaken mot Hunter Biden har gått i Wilmington i familiens hjemstat Delaware. Foto: Alex Brandon / AP / NTB / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Bidens sønn Hunter Biden er kjent skyldig på alle tre punkter i våpensaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juryen kom fram til avgjørelsen tirsdag, etter å ha vurdert saken i tre timer. Det er første gang en sønn av en sittende amerikansk president er kjent skyldig i en straffesak.

Nå venter straffeutmålingen i saken. I teorien kan han få opptil 25 års fengsel av dommer Maryellen Noreika, men lovbrytere uten tidligere dommer får som regel ikke maksimumsstraff. Det er uklart om han vil bli idømt fengselsstraff.

Noreika satt tirsdag ikke noen dato for straffeutmålingen, men nevnte at vanlig praksis er å avgjøre dette innen 120 dager.

Ett av tiltalepunktene handlet om ulovlig oppbevaring av våpen og to om at han løy om narkotikaforbruket sitt da han kjøpte et skytevåpen i 2018.

Mørke kapitler

Biden skal ha hatt det aktuelle våpenet i elleve dager før hans brors enke fant det og kastet det i søpla.

Hunter Biden så rett fram da kjennelsen ble lest opp, og ga ikke uttrykk for følelser utad. Han ga advokatene sine en klem, smilte og kysset kona Melissa før de begge forlot rettssalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken har trukket noen av de mørkeste kapitlene i Hunter Bidens liv fram i offentligheten. Han har selv fortalt åpent om sin bruk av crack og hvordan han klarte å slutte for over fem år siden.

Forsvaret har forsøkt å bevise at Biden ikke så seg selv som «avhengig» da han undertegnet våpendokumentene.

Valgkamp

Saken går samtidig som Hunters far Joe Biden er i full gang med sin valgkamp foran høstens presidentvalg. Presidenten har ikke vært til stede i rettssalen, og trår forsiktig for å unngå å skape inntrykk at han ønsker å påvirke saken. Hans allierte har imidlertid gitt uttrykk for bekymring for hvordan dommen vil påvirke 81-åringen, som lenge har vært bekymret for sønnens rusproblemer og helse. Hunter Biden er Joe Bidens eneste gjenlevende sønn.

Joe Bidens rival foran høstens valg, Donald Trump, er selv blitt kjent skyldig i en svindelsak i New York for få uker siden. Men mens Trump uten bevis hevder at rettssaken mot ham var «rigget», har Joe Biden sagt at han vil akseptere en eventuell dom mot sønnen og ikke forsøke å benåde ham.

Rettssaken har gått i Wilmington i Biden-familiens hjemstat Delaware.