Presidenten i Malawi: Alle om bord styrtet fly omkom

Visepresident Saulos Chilima (t.v.) da han kom tilbake fra et besøk i Sør-Korea i helgen. Flere hundre mennesker deltar i letingen etter Chilimas fly i Chikangawa-skogen i Malawi. Foto: AP / NTB
Visepresident Saulos Chilima (t.v.) da han kom tilbake fra et besøk i Sør-Korea i helgen. Flere hundre mennesker deltar i letingen etter Chilimas fly i Chikangawa-skogen i Malawi. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det savnede flyet med Malawis visepresident Saulos Klaus Chilima er funnet. Landets president sier at alle som var om bord, omkom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er med stor sorg at jeg kan bekrefte at alle om bord omkom, sa Malawis president Lazarus Chakwera i en TV-sendt tale til landets innbyggere tirsdag ettermiddag.

Flyet hadde da vært savnet i nesten ett døgn. Tåke og tett skog gjorde letearbeidet vanskelig. Over 600 personer deltok i søket etter flyet, som ble funnet i et fjellområde nord i landet.

Chakwera beskrev ulykken som en «fryktelig tragedie».

– Jeg er utrolig lei meg, la han til.

Måtte snu

Regjeringen i Malawi meldte mandag at de hadde mistet kontakten med militærflyet. Om bord var Chilima, Malawis tidligere førstedame Shanil Dzimbiri og åtte andre personer.

Flyet skulle fra hovedstaden Lilongwe til byen Mzuzu lenger nord. Men her var det så dårlig sikt at det ikke var trygt å lande.

Dermed fikk flyet beskjed om å dra tilbake til hovedstaden, sa Chakwera i en TV-sendt tale etter at flyet var meldt savnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Angriper 18-åring: Det angrer han fort på

Ba om norsk hjelp

Chilima ble i 2020 utnevnt som visepresident til Chakwera, en rolle han tidligere også hadde fra 2014 til 2019 under daværende president Peter Mutharika.

Han ble ansett som en mulig kandidat til presidentvalget i landet neste år. I 2022 ble han anklaget for korrupsjon, men tiltalen ble droppet i forrige måned.

Malawi, et av verdens fattigste land, er blant landene i Afrika som har fått mest bistand fra Norge.

I søket etter flyet ba Malawi om hjelp fra USA, Storbritannia, Israel og Norge. Også Angolas romfartsorganisasjon ble bedt om å bistå.