– Kinas største mål er at Russland ikke taper

Ukrainske soldater på slagmarken i Ukraina.
Ukrainske soldater på slagmarken i Ukraina.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas støtte til Russland vil ikke svikte, ifølge ekspert. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommende helg er det planlagt en stor fredskonferanse for Ukraina i Sveits.

Russland er ikke invitert til konferansen og har kalt enhver diskusjon av Ukrainas betingelser for bortkastet tid. Kina skal på sin side ha blitt invitert til konferansen, men skal ha avslått invitasjonen. Årsaken skal være at Russland ikke er med.

Se video: Ukrainas spesialstyrker: – En advarsel til russerne

– Gjør Kina til vinneren

Håkan Gunneriusson, dosent i krigsvitenskap ved Mittuniversitetet i Sundsvall, mener konferansen hadde vært mer betydningsfull hvis Kina hadde deltatt.

– Det hadde vært en måte å begynne å så en splittelse mellom Russland og Kina på. Kinas støtte til Russland vil ikke svikte. Et stabilt og autoritært Russland er veldig viktig for Kina, sier han til Expressen.

Over 100 land og organisasjoner har sagt de skal delta på konferansen, skriver NTB. Formålet med konferansen er å bygge bred internasjonal støtte for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs fredsplan, som omfatter full tilbaketrekking av alle russiske styrker fra Krim og det østlige Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina har ingen interesse i en varig fred som gjenoppretter Ukrainas anerkjente grenser. Kinas største mål er at Russland ikke taper, men krigen kan godt få fortsette fordi det gjør Kina til vinneren, sier Patrik Oksanen, sikkerhetspolitisk ekspert i tankesmien Frivärld, til Expressen.

Zelenskyj anklaget Kina

President Volodymyr Zelenskyj på talerstolen i Singapore. Foto: Vincent Thian / AP / NTB
President Volodymyr Zelenskyj på talerstolen i Singapore. Foto: Vincent Thian / AP / NTB

Oksanen mener Russland og Vesten svekkes av Ukraina-krigen gjennom at krigen tar opp ressurser, og at den tar fokus vekk fra Kinas handlinger.

Tidligere i juni anklaget Volodymyr Zelenskyj Kina for å motarbeide fredskonferansen. Da han talte til pressen etter en sikkerhetskonferanse i Singapore sa Zelenskyj at Kina, i motsetning til USA, forsøker å overtale land til å ikke delta, og at de jobber for å motarbeide fredskonferansen.