Tsjekkias statsminister tror Russland sto bak forsøk på ildspåsettelse

En 26 år gammel mann ble i helgen pågrepet, mistenkt for å ha forsøkt å sette fyr på busser i Praha. Tsjekkias statsminister Petr Fiala mener det er sannsynlig at Russland står bak. Arkivfoto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
En 26 år gammel mann ble i helgen pågrepet, mistenkt for å ha forsøkt å sette fyr på busser i Praha. Tsjekkias statsminister Petr Fiala mener det er sannsynlig at Russland står bak. Arkivfoto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsjekkiske myndigheter mistenker at mannen som planla å tenne på busser i Praha i forrige uke, handlet på oppdrag fra Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 26 år gammel mann fra et latinamerikansk land ble pågrepet lørdag. Da hadde politiet lett etter ham i to dager, etter at han skal ha forsøkt å sette fyr på busser i Praha.

– Det er en mistanke om at angrepet var organisert og finansiert av Russland, sier statsminister Petr Fiala.

26-åringen er siktet for terror, og politisjef Martin Vondrášek sier at han risikerer livstid i fengsel.

Ifølge Fiala er forsøket på ildspåsettelse en del av russisk hybrid krigføring. Tsjekkia er en solid støttespiller for Ukraina.

– Dessverre er ikke dette det første tilfellet, sier han.

Innenriksminister Vít Rakušan mener det er sannsynlig at det er planlagt lignende angrep i andre europeiske land, uten å komme med ytterligere detaljer.