Frankrike går inn i valgmodus etter ytre høyres seier i EU-valget

28 år gamle Jordan Bardella blir Nasjonal Samlings statsministerkandidat i det varslede nyvalget i Frankrike.
28 år gamle Jordan Bardella blir Nasjonal Samlings statsministerkandidat i det varslede nyvalget i Frankrike. Foto: Lewis Joly / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike går nervepirrende måneder i møte etter at Emmanuel Macron varslet nyvalg etter et knusende nederlag for ytre høyre-partiet Nasjonal Samling (RN) i EU-valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med sin uventede beslutning håper Macron å få tilbake flertallet i underhuset i nasjonalforsamlingen. Men planen er risikabel, og ender det med et nytt nederlag for presidenten og hans allierte, kan ytre høyre få mye større innflytelse.

– Dette blir det mest betydningsfulle valget på ny nasjonalforsamling for Frankrike og franskmenn i den femte republikkens historie, sier finansminister Bruno Le Maire til radiostasjonen RTL.

Første runde av nyvalget holdes 30. juni, mindre enn en måned før OL i Paris starter. Andre valgomgang blir 7. juli.

Uforutsigbart valg

Resultatet er vanskelig å forutse og vil trolig avhenge av hvor motivert velgerne på venstresiden og sentrum-høyrefløyen er til å blokkere ytre høyre.

Analytikere mener Macrons beslutning har som mål å gjøre det beste ut av hans svake posisjon, gjenvinne initiativet og tvinge RN inn i valgmodus raskere enn de hadde ønsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trodde ikke det ville skje umiddelbart etter valget til EU-parlamentet, selv om vi ønsket det, sier nestleder Sebastien Chenu i RN til RTL.

Se video: Angriper 18-åring: Det angrer han fort på

Ung statsministerkandidat

Chenu oppfordret høyreorienterte folkevalgte utenfor RN til å forsterke partiets rekker i kampen for å slå Macrons sentrum-høyre-koalisjon. Samtidig kunngjorde Chenu at den 28 år gamle partilederen Jordan Bardella også blir partiets statsministerkandidat.

– Han er blitt valgt inn i EU-parlamentet og har allerede blitt kronet av folket. Det er han som skal lede valgkampen vår, sier Chenu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bardella, som har over 1,2 millioner følgere på Tiktok, spiller en viktig rolle i partiets arbeid med å tiltrekke seg yngre velgere. Han ble i 2022 valgt til ny leder i RN etter sin mentor Marine Le Pen.

Med Bardella i spissen fikk RN 31 prosent av stemmene i EU-valget søndag. Det er mer enn dobbelt så mye som de knappe 15 prosentene til Macrons koalisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag har Macrons renessanseparti 169 av totalt 577 representanter i det franske underhuset, mens RN har 88.

Emmanuel Macron varslet søndag nyvalg i Frankrike. Foto: Hannah Mckay / AP / NTB
Emmanuel Macron varslet søndag nyvalg i Frankrike. Foto: Hannah Mckay / AP / NTB

Macron : Sikker på at velgerne vil velge rett

Macron uttalte mandag morgen at han stoler på at franske velgere vil «ta det riktige valget» i det varslede nyvalget.

– Jeg har tillit til det franske folkets evne til å ta det riktige valget for seg selv og for fremtidige generasjoner. Min eneste ambisjon er å være til nytte for landet vårt, som jeg elsker så høyt, skriver den franske presidenten på meldingstjenesten X.

Da han oppløste nasjonalforsamlingen søndag kveld, sa han at nasjonalistenes fremgang er en fare for Frankrike og for hele Europa.

Preget markedene

Macrons kunngjøring om nyvalg har i mandag påvirket både euroen og aksjemarkedene i Europa.

– Ingen forventet at Frankrike skulle utlyse valg på ny nasjonalforsamling i kjølvannet av EU-valget, så sjokkfaktoren kan svekke euroen og de europeiske aksjemarkedene i begynnelsen av uken, sier forskningsdirektør Kathleen Brooks ved handelsplattformen XTB.

Den franske børsindeksen CAC 40 falt med mer enn to prosent ved åpningen, før den gikk noe opp igjen. Rundt klokken 10.45 var børsen ned 1,75 prosent. DAX 30 i Frankfurt var ned 0,68 prosent.