Lavrov mener vestlige F-16-donasjoner er atomsignal

Belgia er blant landene som har lovet Ukraina F-15-fly. Her er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Belgias statsminister Alexander De Croo og forsvarsminister Ludivine Dedonder på en flybase ved Brussel tirsdag denne uka. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
Belgia er blant landene som har lovet Ukraina F-15-fly. Her er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Belgias statsminister Alexander De Croo og forsvarsminister Ludivine Dedonder på en flybase ved Brussel tirsdag denne uka. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener de planlagte leveransene av F-16-fly til Ukraina er en «signalhandling» fra Nato på atomfeltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavrov sier dette torsdag i et intervju med nyhetsbyrået Ria.

– De prøver å fortelle oss at USA og Nato ikke vil stoppe for noe i Ukraina, sier Lavrov, etter å ha konstatert at kampflyene har kapasitet til å frakte atomvåpen.

Allerede i fjor sommer anklaget utenriksministeren Vesten for å skape en atomtrussel mot Russland ved å planlegge å forsyne Ukraina med F-16-fly.

– USA og dets Nato-følgesvenner fremkaller risiko for direkte militær konfrontasjon med Russland, noe som kan få katastrofale konsekvenser, sa Lavrov i et intervju med den russiske nettportalen Lenta.ru.

Også da var flyenes mulighet til å frakte atomvåpen et sentralt poeng for ham.

Norge, Danmark, Belgia og Nederland har alle lovet Ukraina F-16-fly. De første flyene ventes å bli levert i løpet av året.