Fersk opposisjonsleder utfordrer Ungarns omstridte statsminister Viktor Orban

Péter Magyar, tidligere medlem av regjeringspartiet Fidesz, brøt med partiet i februar og har siden bygget opp en politisk bevegelse som i løpet av bare noen uker ser ut til å bli Ungarns største opposisjon. Foto: Denes Erdos / AP / NTB
Péter Magyar, tidligere medlem av regjeringspartiet Fidesz, brøt med partiet i februar og har siden bygget opp en politisk bevegelse som i løpet av bare noen uker ser ut til å bli Ungarns største opposisjon. Foto: Denes Erdos / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orban har sittet trygt ved makten siden 2010. Foran EU-valget utfordres han nå av regjeringspartiets utbryter Péter Magyar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterke, men kontroversielle Orban har blant annet reformert valgsystemet og endret Ungarn til det han selv kaller et illiberalt kristendemokrati. Under Orbán har Ungarn vært på stadig kollisjonskurs med resten av EU. Alt i 2022 gikk unionen hardt ut mot Orbáns styre. De konkluderte med at Ungarn ikke lenger kunne anses som et fullverdig demokrati. I en rekke spørsmål har Ungarn vært på kollisjonskurs med EU, som i flyktningspørsmål og Ukraina-krigen, og landet er blitt stadig mer isolert.

På hjemmebane er populisten Orbán både elsket og hatet. I vår har kritikken mot ham imidlertid vokst etter det som karakteriseres som den største politiske krisen Orbans regjering har stått i.

Krisen ble utløst av at president Katalin Novak benådet en person som var dømt for å dekke over overgrep mot barn på et statlig barnehjem. Novak gikk av som følge av skandalen, og det samme gjorde justisminister Judit Varga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mafiastat

Kritikere, deriblant Péter Magyar, som tidligere var gift med Varga, har rast mot Orban-regjeringen, som han mener er gjennomkorrupt og opererer som en mafiastat.

Han fikk stor oppmerksomhet da han tidligere i år kunngjorde sin intensjon om å stifte et parti som motvekt til Orbans parti Fidesz. Han var tidligere medlem av partiet, men brøt ut i februar. Hans tidligere rolle i Fidesz har blant annet blitt beskrevet som en «mektig insider».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av noen få uker dannet den 43 år gamle advokaten Magyar en politisk bevegelse, som på rekordtid ligger an til å bli Ungarns største opposisjonsbevegelse. Målet er altså å utfordre Orbans parti 9. juni i valget på EU-parlamentet og kommende kommunevalg.

Deretter å mobilisere til valget på ny nasjonalforsamling i Ungarn i 2026.

Vil spille på misnøye

Om han klarer å utfordre Orbán gjenstår å se

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orbán har gjennom sitt Fidesz-parti sikret fire strake seire i Ungarns nasjonalforsamling, samtidig som han har sikret over halvparten av stemmene i de to siste valgene til EU-parlamentet.

Meningsmålingene viser at Fidesz fortsatt ligger an til seier, til tross for et kraftig fall i popularitet som følge av både skandaler og en økonomisk krise som har rammet mange ungarere svært hardt.

Magyar forsøker uansett å utnytte misnøye i befolkningen og har blåst liv i det eksisterende, men inaktive partiet Tisztelet és Szabadság – eller Respekt og Frihet-partiet. Et parti han beskriver som et mer moderat konservativt alternativ.

Han forklarer at partiets budskap er veldig enkelt – nemlig at Ungarn trenger en ny retning.

– Ungarere er lei den pågående økonomiske, politiske, moralske, juridiske og levekårskrisen her, uttalte han nylig til nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylige meningsmålinger viste at Magyars parti fikk støtte fra rundt en firedel av sannsynlige velgere til EU-valget i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen mislyktes

Men Orban har vist at han kan slå tilbake. For to år siden mobiliserte en koalisjon av seks opposisjonspartier foran valget på ny nasjonalforsamling. Partiene la de politiske forskjellene til side for å danne en enhetsfront mot Fidesz. Men i istedenfor å bli utmanøvrert av opposisjonskoalisjonen vant Orbáns parti nok en gang en overbevisende seier.

Det utløste en stor troverdighetskrise for opposisjonen.

– Folk er minst like lei av opposisjonspartiene som med Fidesz, mener Magyar.

Siden april i år har Magyar reist rundt i Ungarn for å vinne støtte utenfor hovedstaden, og han har trukket tusenvis av nysgjerrige mennesker til møtene sine – en bragd få tradisjonelle opposisjonspolitikere tidligere har lyktes med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På et møte i mai i byen Debrecen, som regnes som et kjerneområdet for partiet Fidesz, talte Magyar til en folkemengde på rundt 10.000. Han sa at regjeringspropaganda hadde forsøkt å diskreditere bevegelsen hans som en bevegelse bare for folk i hovedstaden. Han kritiserte også Ungarns opposisjonspartier for å ha sviktet folk på landsbygda.

EU-valg i kritisk tid

EU-valget i juni kommer mens krigen i Ukraina er inne i en kritisk fase, der russiske styrker rykker fram. For mange øker frykten for at Russland kan vende blikket også mot Balkan-regionen.

Orbán har fremhevet årets valg som en eksistensiell kamp mellom krig og fred, og fremstilt det som om hans parti er det eneste som krever en umiddelbar slutt på kampene i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orbán, som har opprettholdt forholdet til Russlands president Vladimir Putin, har anklaget USA og EU for å være for krig. Han har også anklaget opposisjonen i Ungarn, deriblant Magyar, om å planlegge å trekke ungarske soldater direkte inn i konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orbán har kritisert Vestens innføring av sanksjoner mot Moskva og truet med å nedlegge veto mot finansiell bistand fra EU til Ukraina.

Til tross for at Magyar fordømmer Orbans omgang med Russland, deler han noen av synspunktene hans om at sanksjoner har skadet europeiske økonomier uforholdsmessig. Men han er svært kritisk til å la Russland få beholde ukrainske områder som de har okkupert, inkludert Krim-halvøya.

– Putin er aggressoren, Putin angrep Ukraina, og det finnes ingen unnskyldning for det. Ukrainas selvforsvar er absolutt berettiget, understreker han i intervjuet.

Forholdet til EU

Magyar lover at han vil rydde opp i forholdet til EU. EU har blant annet holdt tilbake rundt 20 milliarder euro i overføringer til Ungarn på grunn at det de mener er regjeringens brudd på rettsstatsprinsippene, noe som har bidratt til at landets økonomi er blitt svekket.

– Jeg kan love alle ungarere – og Brussel – at vi skal være i stand til å finne løsninger, understreker Magyar.

– Ungarn trenger virkelig de frosne midlene, og EU trenger også et mer konstruktivt Ungarn, sier han.