Spania vil gi militærhjelp for 1 milliard euro til Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blir tatt imot av statsminister Pedro Sánchez i Moncloa-palasset i Madrid. Foto: Paul White/ AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blir tatt imot av statsminister Pedro Sánchez i Moncloa-palasset i Madrid. Foto: Paul White/ AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spania skal gi våpen og militært utstyr for 1 milliard euro til Ukraina i løpet av 2024, framgår det av en avtale som ble undertegnet i Madrid mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen ble signert av president Volodymyr Zelenskyj og statsminister Pedro Sánchez.

El Pais skriver at den spanske regjeringen overfører et titall Patriot-raketter og 19 brukte, tyskproduserte Leopard-stridsvogner av typen 2A4. Også spanskprodusert militærutstyr som ammunisjon og komponenter som kan beskytte mot russiske droner, skal overføres til Ukraina.

Zelenskyj kom mandag til Madrid for å ha samtaler med statsminister Sánchez og kong Felipe. Dette er Zelenskyjs første besøk til Spania.

Presidenten ble møtt på flyplassen Madrid-Barajas av kong Felipe VI, og senere på dagen var det møte med Sanchez, der sikkerhetsavtalen ble undertegnet.

Zelenskyj skulle deretter delta på en mottakelse i regi av det spanske kongehuset.

Spanske medier melder også om et mulig møte med de folkevalgte i nasjonalforsamlingen sent på ettermiddagen.

Zelenskyjs besøk til Spania og Portugal skulle egentlig ha funnet sted i midten av mai, men ble utsatt på grunn av den russiske offensiven i Kharkiv-regionen. En ny dato for besøket til Portugal er ikke offentliggjort, men det er spekulasjoner i Lisboa om at Zelenskyj flyr dit direkte fra Spania.