Polens utenriksminister tror ikke på russisk atomangrep – hevder USA har advart

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski hevder USA har kommet med en konkret advarsel til Russland.
Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski hevder USA har kommet med en konkret advarsel til Russland. Foto: Lisi Niesner / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det er en troverdig trussel, sier han om den påståtte amerikanske advarselen. Påstanden har ikke gått stille forbi Dimitrij Medvedev.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en større intervju med den britiske avisen The Guardian sier Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski at han ikke frykter at Russland skal bruke atomvåpen i Ukraina.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Årsaken er at USA ifølge Sikorski har advart Russland om konsekvenser som eventuelt kan komme.

– Amerikanerne har fortalt russerne at hvis de bruker atomvåpen, selv om bomben ikke dreper noen, vil vi angripe russiske mål i Ukraina med konvensjonelle våpen. De vil ødelegge alt sammen, påstår utenriksministeren.

– Jeg tror det er en troverdig trussel, legger han til.

Medvedev svarer: – En ny verdenskrig

Dimitrij Medvedev er blant de mest høylytte i Putin-regimet. Foto: Ekateroma Shtukina / AP / NTB
Dimitrij Medvedev er blant de mest høylytte i Putin-regimet. Foto: Ekateroma Shtukina / AP / NTB

Sikorskis uttalelse har ikke gått stille forbi Kreml. Ifølge amerikanske Newsweek svarer nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, Dimitrij Medvedev, følgende på uttalelsen på X:

– For det første, amerikanerne har ikke sagt noe slikt fordi de er mer forsiktige enn polakkene. For det andre, et amerikansk angrep starter en ny verdenskrig, og en utenriksminister, selv fra Polen, burde forstå det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt tredje punkt truer Medvedev Polen:

– For det tredje, Polens president kunngjorde nylig at han ønsker fusjonsvåpen i Polen. Warszawa vil med sikkerhet få sin del av det radioaktive utfallet. Er det det du vil?

I april sa Polens president Andzrej Duda at Polen kan bli brukt som base for amerikanske atomvåpen dersom Nato skulle ønske det.

Se video: Mener dette beviser russiske krigsforbrytelser

Ber om økt produksjon

I The Guardian-intervjuet ber utenriksminister Sikorski Europa om å trappe opp produksjonen av forsvarsmateriell og må forsikre næringslivet ved å dele ut langsiktige kontrakter.

Sikorski viser til Vladimir Putins krig i Ukraina og hvordan Russland de siste to årene har satt av mer penger til forsvarsindustri.

I mars meldte det britiske forsvarsdepartementet om at Russland økte produksjonen i forsvarsindustrien kraftig i 2023. Flere industriarbeidere, hyppigere skift og større produksjonslinjer ble pekt ut som bidragsytere til økningen.