Hillary Clinton: – Da kommer vi kanskje aldri til å holde et reelt valg igjen

Donald Trump og Hillary Clinton kjempet om plassen i Det hvite hus i 2016. Trump gikk av med seieren. Det frykter Clinton kan skje igjen.
Donald Trump og Hillary Clinton kjempet om plassen i Det hvite hus i 2016. Trump gikk av med seieren. Det frykter Clinton kan skje igjen. Foto: Paul J. Richards / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington-veteranen frykter fire nye år med sin gamle rival Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under det amerikanske presidentvalget i 2016 gikk demokraten Hillary Clinton på et bittert nederlag da hun måtte se seg slått av Donald Trump.

Nå, snart åtte år senere, ligger Trump igjen an til å bli amerikansk president. Det skremmer Hillary Clinton.

Her kan du lese mer om valget i USA!

Slår alarm: – Dette valget er eksistensielt

I et større intervju med avisen New York Times åpner Clinton opp om uroen rundt et nytt seilas med Trump ved roret.

Hun oppfordrer amerikanerne til å tenke seg godt om når det går til valgurnene i november.

– Dette valget er eksistensielt. Hvis vi ikke tar den riktige avgjørelsen i dette valget, kommer vi kanskje aldri til å holde et reelt valg igjen, sier hun.

Se video: Reagerer på Trumps kommentar: – Hva i helvete?

Hun tror at særlig kvinner kan komme til å lide under en ny Trump-administrasjon, og viser til den polaristerte debatten om retten til abort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Autoritære, både på den politiske og religiøse måten, går alltid etter kvinner. Det er nedskrevet i historien, og det er det som vil skje i landet vårt.

Clinton beskriver det hele som et globalt fenomen og viser til kvinners situasjon flere steder i verden.

Seksuelle minoriteters rettigheter står også i fare, advarer Clinton om overfor New York Times.

Nato-uttalelse

Også tidligere i år slo Clinton alarm om et mulig nytt Trump-presidentskap.

– Han vil gjøre alt han kan for å bli en autoritær leder hvis han får muligheten, sa hun i feburar i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for anklagen var at Trump under et valgmøte antydet at han ikke nødvendigvis ville ha beskyttet et medlemsland i Nato dersom det skulle skje et angrep og han var president.

Få dager senere snakket ABC Nyheter med USA-ekspertene og navnebrødrene Eirik Løkke og Eirik Bergesen om hvilken rolle Clinton kan spille i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstnevnte sa da at hun trolig ikke blir en avgjørende figur.

– Hun kommer nok ikke til å ha en veldig sentral rolle, men hun har et navn som er godt kjent i Det demokratiske partiet. Hun har jo vært presidentkandidat, førstedame og senator.

Bergesen påpekte at hun trolig ikke ville få Trump-velgere over på demokratenes side.

– Men hun er neppe en dame som kommer til å overbevise Trump-velgere til å stemme på Biden, men antakeligvis kan hun bidra til å minne folk på Trump og mobilisere sine støttespillere.

Mange amerikanere vil ha fire nye år med Trump. Dette bildet er tatt under et valgkamparrangement i New Jersey tidligere i mai. Foto: Stephanie Keith / Reuters / NTB
Mange amerikanere vil ha fire nye år med Trump. Dette bildet er tatt under et valgkamparrangement i New Jersey tidligere i mai. Foto: Stephanie Keith / Reuters / NTB

Godt over norsk pensjonsalder

Samtidig som Donald Trump etter alle solemerker blir republikanernes kandidat i år er det nåværende president Joe Biden som ligger an til å bli motkandidaten.

Med henholdsvis 77 og 81 år bak seg er stiller de to til valg godt over vanlig norsk pensjonsalder. Dette har de høstet kritikk for tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På samme tid som de to driver valgkamp pågår den såkalte hysjpengesaken mot Donald Trump. Saken omhandler en påstått utbetaling til pornoskuespilleren Stormy Daniels for at hun skulle holde tett om en angivelig affære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå 76 år gamle Hillary Clinton har hatt flere posisjoner i amerikansk politikk og byråkrati. Hun har ikke bare vært presidentkandidat, men også utenriksminister og senator for delstaten New York.

Hun ble USAs førstedame da hennes mann Bill Clinton ble amerikansk president i 1993. Senere på 1990-tallet ble paret rammet av Lewinsky-skandalen, utgangspunktet var at Bill hadde hatt et erotisk forhold til den mye yngre Monica Lewinsky. Hun jobbet da i Det hvite hus.

Hillary Clinton driver nå organisasjonsarbeid. I fjor ble hun utnvent somprofessor i internasjonale studier ved det prestisjeuniversitetet Columbia i New York.