G7 vil bruke fryste russiske verdier til å hjelpe Ukraina

G7 ser på nye muligheter for å finne økonomisk støtte til Ukraina. På forumets neste møte i juni er det ventet at Zelenskyj. Bildet av presidenten er tatt fredag 24. mai i et nedbombet forlagslokale etter et angrep i Kharkiv. Foto: Ukrainas presidents pressekontor / AP / NTB
G7 ser på nye muligheter for å finne økonomisk støtte til Ukraina. På forumets neste møte i juni er det ventet at Zelenskyj. Bildet av presidenten er tatt fredag 24. mai i et nedbombet forlagslokale etter et angrep i Kharkiv. Foto: Ukrainas presidents pressekontor / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

G7-landene ser på muligheter for å bruke fremtidige inntekter fra russiske eiendeler som ble fryst som følge av invasjonen av Ukraina, til å hjelpe ukrainerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

G7 frøs russiske eiendeler til en verdi av rundt 300 milliarder dollar kort tid etter at president Vladimir Putins regime invaderte Ukraina i februar 2022.

– Vi gjør fremskritt i samtalene om mulige veier for å bruke den ekstraordinære fortjenesten som kommer fra de sperrede russiske eiendelene, til fordel for Ukraina, heter det i en foreløpig uttalelse fra finanssjefene i G7.

Forslaget faller ikke i god jord hos Russland.

– Russland kommer til å gjengjelde dersom vestlige land bruker eiendelene ulovlig, sier den russiske finansministeren Anton Siluanov, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Russlands finansminister Anton Siluanov, her i samtale med president Vladimir Putin, lover gjengjeldelse om G7 gjør alvor av truslene. Foto: Olga Maltseva / AP
Russlands finansminister Anton Siluanov, her i samtale med president Vladimir Putin, lover gjengjeldelse om G7 gjør alvor av truslene. Foto: Olga Maltseva / AP

En endelig uttalelse fra G7 om tema er ventet å komme i løpet av lørdag, ifølge Reuters. Det tre dager lange møtet mellom G7-landenes finansministre og sentralbanksjefer avsluttes i småbyen Stresa i Italia.

Når G7-landene – Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada – møtes til oppmøtet i Italia i juni er det ventet at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal delta.