Aktor ber om at Trump får munnkurv i dokumentsaken

USAs tidligere president Donald Trump påstår at FBI fikk myndighet til å bruke dødelig makt mot ham da de ransaket boligen han i 2022. Foto: Mark Peterson / AP / NTB
USAs tidligere president Donald Trump påstår at FBI fikk myndighet til å bruke dødelig makt mot ham da de ransaket boligen han i 2022. Foto: Mark Peterson / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Donald Trump påsto at FBI ble gitt myndighet til å ta livet av ham under ransakingen av boligen hans, ber påtalemyndigheten om å pålegge ham munnkurv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor i saken, Jack Smith, ba fredag en føderal dommer om å forhindre Trump fra å komme med nye uttalelser «som utgjør en fare for rettshåndhevelsen», skriver nyhetsbyrået Reuters på bakgrunn av et rettsdokument.

«Trumps gjentatte feilkarakterisering av disse faktaene i vidt distribuerte meldinger om forsøk på å drepe ham, familien hans og Secret Service-agenter, har satt politimenn involvert i etterforskningen og rettsforfølgelsen av denne saken, i fare. Det har også truet integriteten til disse prosedyrene,» skriver Smith.

Videre skriver aktoren at begrensning av fremtidige, lignende uttalelser ikke begrenser Trumps ytringsfrihet.

– Trumps påstander er grovt misvisende

Den tidligere presidenten, som igjen forsøker å komme til makten i høstens presidentvalg i USA, kom med påstanden i et innlegg på plattformen sin Truth Social.

«Onde Joe Bidens justisdepartement, i den ulovlige og grunnlovsstridige ransakingen av Mar-a-Lago, ga FBI MYNDIGHET TIL Å BRUKE DØDELIG MAKT», skrev han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smith avviser Trumps påstander, som han beskrev ifølge rettsdokumentet som «grovt misvisende».

Gjemte 13.000 hemmelige dokumenter

I august 2022 tok FBI-agenter seg inn i Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida. Og der fant de rundt 13.000 dokumenter lagret i kasser som sto stablet i boligens dusjrom, baderom, soverom, på et kontor og i et lagerrom.

Blant dem var topphemmelige dokumenter som omhandlet militære spørsmål og USAs atomvåpenprogram.

31 av tiltalepunktene i denne saken, som gjerne omtales som dokumentsaken, dreier seg om brudd på USAs spionasjelov. Trump nekter straffskyld og har hevdet at han som president hadde myndighet til å avgradere dokumentene og derfor kunne ha dem.

Saken er en av fire straffesaker mot den tidligere presidenten. Tidligere i mai besluttet dommeren i saken å utsette den på ubestemt tid.