58.000 færre fanger i Russland i 2023

Wagner-grunnlegger Jevgenij Prigozjin begynte å verve russiske fengselsinnsatte i 2022. Foto: AP Photo, File/NTB
Wagner-grunnlegger Jevgenij Prigozjin begynte å verve russiske fengselsinnsatte i 2022. Foto: AP Photo, File/NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske fengsler tømmes for innsatte. Totalt falt antallet med 58.000 i fjor, skriver uavhengige russiske medier. Mange av dem er vervet til krigen i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2022 begynte fengslede russere å få tilbud om å slutte seg til leiesoldatgruppa Wagner, med løfter om benåding og løslatelse dersom de overlevde seks måneder i krigen. Den tidligere Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin hevdet før sin død at han hadde vervet 50.000 innsatte.

Det siste året har det russiske forsvarsdepartementet også vervet innsatte til krigen. Russland har en av de største fengselsbefolkningene i verden, med et enormt nettverk av fengsler og arbeidsleirer spredt utover elleve tidssoner. Regionale myndigheter i Sibir har imidlertid kunngjort planer om å stenge flere fengsler på grunn av det store antallet fanger som nå har forlatt fengselssystemet.

Samtidig har antallet fanger gradvis falt i lengre tid. I 2009 var det drøyt 730.000 innsatte i russiske fengsler, mens nå er det ifølge uavhengige russiske medier drøyt 250.000. Lavere strafferammer for en del forbrytelser har bidratt til fallet.