Kina øver på overtakelse av Taiwan – sier presidenten «presser øya mot krig»

Et bilde gitt ut av forsvarsdepartementet på Taiwan viser kinesiske marinefartøy som øver utenfor øya torsdag. Øvelsen fortsetter fredag, og omfatter også simulerte bombeangrep fra fly, ifølge kinesiske medier.
Et bilde gitt ut av forsvarsdepartementet på Taiwan viser kinesiske marinefartøy som øver utenfor øya torsdag. Øvelsen fortsetter fredag, og omfatter også simulerte bombeangrep fra fly, ifølge kinesiske medier. Foto: Taiwans forsvarsdepartement / AP / NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Kina holder en stor militærøvelse rundt Taiwan, anklager landets forsvarsdepartement Taiwans nye president for å «presse øya mot krig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øvelsen startet kun få dager etter at Lai Ching-te ble tatt i ed som ny president på den selvstyrte øya.

– Siden han inntok embetet har lederen for Taiwan-regionen utfordret prinsippet om ett Kina, noe som presser våre landsmenn på Taiwan inn i en farlig situasjon, sier det kinesiske forsvarsdepartementets talsperson Wu Qian.

– Dette er rett og slett å leke med ilden, og den som leker med ilden, vil selvfølgelig bli brent, sier Wu.

Kina mener innsettelsestalen hans var «en innrømmelse av uavhengighet», noe kineserne sterkt motsetter seg på øya de anser som en del av sitt territorium. Wu advarer om at ytterligere «provokasjoner» kan bli hardt straffet.

– Hver gang «taiwansk uavhengighet» provoserer oss, vil vi trappe opp våre mottiltak ett steg til, fram til den komplette gjenforeningen av moderlandet er oppnådd, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Straff for «separatistiske handlinger»

Da øvelsen startet torsdag morgen, var Taiwan omringet av kinesiske militærfly og marinefartøy, og det kinesiske militæret sverget på at uavhengighetskreftenes blod skulle flyte på øya.

Kinesiske myndigheter omtalte øvelsen som en «kraftig straff» for «separatistiske handlinger».

Statlige kinesiske medier melder at Kina i forbindelse med øvelsen har sendt flere bombefly som har gjennomført simulerte angrep. Flyene skal ha vært utstyrt med skarpe våpen, raketter og bomber.

Bombeflyene dannet flere angrepsformasjoner i havet øst for Taiwan og øvde på angrep sammen med marinefartøy, ifølge kringkasteren CCTV. Formålet var å øve på å «gripe makten» og ta kontroll over nøkkelområder på Taiwan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taiwan har vært selvstyrt og i praksis opptrådt som et eget land siden kommunistene vant borgerkrigen på det kinesiske fastlandet i midten av forrige århundre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten å vise direkte til den kinesiske militærøvelsen sa president Lai i en tale torsdag at han vil stå i første rekke for å forsvare Taiwan.

USA følger med

Den amerikanske marinen sier den følger «alle aktiviteter» i området etter at Kina innledet den omfattende militærøvelsen.

– Vi følger alle aktiviteter og tar ansvaret med å avskrekke aggresjon i området veldig alvorlig, sier en talsperson for den amerikanske marinens 7. flåte.

Øvelsen ved Taiwan nevnes ikke konkret i uttalelsen.

Hangarskipet Theodore Roosevelt er i området, det samme er hangarskipets støttefartøyer. Hangarskipsgruppen fortsetter «normale, trygge og ansvarlige øvelser» som del av sin rutinemessige utplassering i området, ifølge den amerikanske marinen.