Flammene herjer med rohingyaene ved Myanmars frontlinjer

Slagene i Myanmar tvinger store mengder sivile på flukt. Foto: Reuters/Athit Perawongmetha/arkiv
Slagene i Myanmar tvinger store mengder sivile på flukt. Foto: Reuters/Athit Perawongmetha/arkiv
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele byen brenner. Få hus står igjen intakte, bare noen få, sier aktivist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arakan-geriljaen meldte nylig at de hadde vunnet kontrollen over en byen Buthidaung nær Myanmars grense til Bangladesh etter uker med kamper mot Myanmars styrende militærjunta.

– Vi har erobret alle basene i Buthidaung og tok også over byen i går, sa Khine Thu Kha fra geriljaen til Reuters mandag.

Befolkningen i Buthidaung har økt den siste tiden. Mange har flyktet fra kamper i nærliggende landsbyer.

I etterkant har de måtte benekte anklager om at de hadde rettet angrep mot medlemmer av den muslimske minoriteten Rohingya under offensiven.

– Arakan-tropper kom inn i sentrum, tvang folk til å forlate hjemmene sine og begynte å sette hus i brann, forteller Nay San Lwin, fra Free Rohingya Coalition, til Reuters.

– Vil bli brent levende

Lwin sier nå at rundt 200.000 mennesker har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine for å unnslippe brannene. Mange av dem, inkludert kvinner og barn, skal ha tilbrakt flere netter gjemt i åpne rismarker uten mat, medisin eller eiendeler, ifølge CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også kommet rapporter om et ubekreftet antall dødsfall.

– Jeg spurte dem om hvem som startet brannene. De fortalte at Arakan-medlemmer kom inn i byen og begynte å skyte i luften. De advarte folk om å komme seg ut av husene sine, ellers vil de bli brent levende, sier Lwin om flyktningenes skildringer.

Mediene kan ikke uavhengig verifisere hendelsene. Samtidig skriver CNN at satellittbilder viser enorme branner som omringet sentrum av Buthidaung lørdag morgen og fortsatte å brenne gjennom helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her står båtene i full fyr

– Omfattende brannstiftelse

John Quinley, direktør for menneskerettighetsgruppen Fortify Rights, sier det har tydelig at sivil infrastruktur har blitt ødelagt, også rohingyaers hjem.

– Det vi har i Buthidaung de siste dagene er juntaen som gjennomfører artilleri-beskytning og luftangrep og tegn som peker på at Arakan-geriljaen har utført omfattende brannstiftelse over helgen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arakans talsperson hevder imidlertid at det er militærjuntaens luftangrep som er årsaken til brannene.

Siden militæretjuntaen tok makten i et kupp i februar 2021, har de kjempet en stadig utvidet borgerkrig mot væpnede grupper og folkets motstandsstyrker over hele Myanmar.

En blokkering av internett og telekommunikasjon pålagt av juntaen har gjort det nesten umulig for slektninger å snakke med familiemedlemmer i området. Samtidig er det svært vanskelig for journalister, aktivister og internasjonale overvåkingsgrupper å verifisere nøyaktig hva som skjer.

Rohingyaene har lenge lidd under massakrer og tvangsflytting som mange – inkludert FN-eksperter – anser som folkemord, utført av landets militære.