Nato-kilde: Kampfly måtte rykke ut flere ganger rundt Østersjøen for å møte russiske fly

Hvilke type russiske fly Nato møter på har endret seg, hevder kilden.

I 2022 tok det svenske luftforsvaret disse bildene av russiske fly over Østersjøen. Dette var før Sverige ble Nato-medlem.
I 2022 tok det svenske luftforsvaret disse bildene av russiske fly over Østersjøen. Dette var før Sverige ble Nato-medlem. Foto: Det svenske luftforsvaret / TT / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet utrykninger med Nato-kampfly for å avskjære russiske fly i Østersjø-området, økte med over 20 prosent første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Her kan du lese mer om Nato!

Det opplyser en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået Reuters. Kilden sier økningen kan ha vært så stor om 25 prosent.

I fjor måtte fly fra Nato rykke ut over 300 ganger for å avskjære russiske fly. De fleste av utrykningene skjedde i samme område.

Endret mønster

Ifølge den ikke navngitte kilden har det skjedd en endring når det gjelder typen russiske fly Nato-flyene møter på oppdrag.

Tidligere var det gjerne jagerfly og strategiske bombefly. Hittil i år har de som regel møtt på overvåkingsfly og noen transportfly.

Ukraina-krigen utpekes som en mulig årsak bak utviklingen da det ifølge kilden er mulig at Russland har behov for kampflyene der, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Dette jagerflyet styres av kunstig intelligens

Norge rykket ut 32 ganger

Også langs norskekysten dukker det av og til opp fly Forsvaret har av interesse å sjekke ut.

Ifølge statistikk publisert på Forsvarets nettsider identifiserte norske fly 59 fremmede fly fordelt på 32 oppdrag i 2023.

Når ukjente fly dukker opp på radaren skal det bare ta minutter før norske jagerfly er i lufta. Det kan du lese mer om her: