Storbritannias forsvarsminister hevder Kina er i ferd med å gi våpenhjelp til Russland

Et ukrainsk helikopter på vei tilbake fra en operasjon ved frontlinjen i Kharkiv i Øst-Ukraina 19. mai. Storbritannias forsvarsminister mener Kina har eller er i ferd med å gi «dødelig hjelp» til den russiske krigføringen i landet. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB
Et ukrainsk helikopter på vei tilbake fra en operasjon ved frontlinjen i Kharkiv i Øst-Ukraina 19. mai. Storbritannias forsvarsminister mener Kina har eller er i ferd med å gi «dødelig hjelp» til den russiske krigføringen i landet. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britenes forsvarsminister Grant Schapps hevder kinesiske myndigheter gir eller forbereder seg på å gi våpenhjelp til Russlands krigføring i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Schapps sa på en pressekonferanse onsdag at amerikansk og britisk forsvarsetterretning har bevis på at «dødelig bistand nå er, eller vil bli, sendt fra Kina til Russland og inn i Ukraina».

– Jeg tror det er en betydelig utvikling, sa forsvarsministeren.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

– Vi bør være bekymret for det

Hva Schapps konkret anser som «dødelig bistand», er uklart, men det tolkes som en form for våpenhjelp.

– Vi bør være bekymret for det fordi Kina tidligere i krigen ønsket å presentere seg selv som et land med modererende innflytelse på Russlands president Vladimir Putin, sa han.

Det er første gang Storbritannia anklager Kina for å gi Russland våpenhjelp til krigen i Ukraina. Vestlige land har gitt Ukraina milliarder av dollar i våpen og bistand siden den russiske fullskalainvasjonen 22. februar 2022.

Se video: Ny video viser russernes kamp mot sjødronene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovet «ny æra»

I april anklaget også USA Kina for å støtte Russlands krigføring i Ukraina ved å gi drone- og missilteknologi, satellittbilder og maskinverktøy. Den kinesiske ambassaden i USA avviste den gang påstanden, og sa de verken produserte våpen til Russland eller var «del av Ukraina-krisen».

Russlands president Vladimir Putin besøkte derimot Kina tidligere i mai, der han og Kinas president Xi Jinping lovet en «ny æra» for samarbeidet dem imellom.