Moskva: Russlands atomøvelse er i gang

Et bilde gitt ut av Russlands forsvarsdepartement viser en interkontinental atomrakett på en utskytingsvogn et sted i landet.
Et bilde gitt ut av Russlands forsvarsdepartement viser en interkontinental atomrakett på en utskytingsvogn et sted i landet. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første fase i Russlands varslede atomøvelse er i gang, sier forsvarsdepartementet i landet tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under øvelsen vil russiske Kinzjal-raketter utrustes ned «spesielle stridshoder», melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. Hva det konkret innebærer, er uvisst.

I løpet av den over to år lange invasjonen av Ukraina i full skala har Russland ved en lang rekke anledninger hintet om sine atomvåpen og snakket om mulig bruk av dem hvis landet står overfor en eksistensiell trussel.

Her kan du lese om krigen i Ukraina!

Vestlige land har på sin side anklaget president Vladimir Putin og hans folk for uansvarlig kjernefysisk sabelrasling.

Forsvarsdepartementet i Moskva sier øvelsen finner sted i det sørlige militærdistriktet, som grenser mot Ukraina og også omfatter okkupert ukrainsk land. Nøyaktig hvor er ikke gjort kjent.

Se video: Ukraina: Dette tvinger russerne til å holde seg unna

Russland hevder øvelsen er «svar på provoserende uttalelser og trusler fra enkelte vestlige representanter».

Russland gjennomfører ofte atomøvelser. I oktober avholdt landet en øvelse som ifølge Kreml gikk ut på å slå tilbake et atomangrep på land, til sjøs og i luften.

Høsten 2022 gjennomførte de også en øvelse i Barentshavet, som skulle simulere et massivt russisk atomangrep som svar på et atomangrep mot Russland.