Biden om Trump-video: – Dette er Hitlers språk

I en video lagt ut på Donald Trump egen meldingstjeneste lover han å gjøre USA til et «unified reich» – et samlet rike. Språkbruken vekker assosiasjoner til Nazi-Tyskland. Foto: AP / NTB
I en video lagt ut på Donald Trump egen meldingstjeneste lover han å gjøre USA til et «unified reich» – et samlet rike. Språkbruken vekker assosiasjoner til Nazi-Tyskland. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Joe Biden anklager Donald Trump for å bruke Hitlers språk etter at en video med assosiasjoner til Nazi-Tyskland ble publisert på Trumps sosiale plattform.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er Hitlers språk, ikke USAs, sa Biden da han tirsdag talte på et pengeinnsamlingsmøte i Boston.

Den aktuelle videoen ble publisert på Truth Social mandag ettermiddag og ble først fjernet 19 timer senere – etter at den ble møtt med kraftige reaksjoner.

Trumps valgkampstab hevder det var en uoppmerksom ansatt som la ut videoen, der uttrykket «unified reich» – et samlet rike – blir brukt som en referanse på hva Trump ønsker å etablere.

– Hva blir det neste for Amerika, lyder overskriften.

– Den industrielle styrken vil øke betydelig, drevet av etableringen av et «unified reich», heter det videre.

Her kan du lese om valget i USA!

– Motbydelig

Trump lover i videoen økonomisk vekst, skattelette, skjerpet grensekontroll og utkastelse av papirløse innvandrere dersom han vinner presidentvalget i november.

USAs visepresident Kamala Harris mener at videoen viser at det amerikanske demokratiet står på spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne type retorikk kommer ikke overraskende fra den tidligere presidenten, og den er motbydelig. Og vi må fortelle ham hvem vi er. Nok en gang viser den at vår frihet og selve vårt demokrati står på spill, sa Harris da hun talte til fagorganiserte i Philadelphia tirsdag.

Bortforklarer

Trumps valgkampstab distanserer seg imidlertid fra videoen og hevder at det ikke var de som la den ut.

– Dette var ikke en valgkampvideo, den ble laget av en tilfeldig konto og delt av en medarbeider som helt åpenbart ikke så dette ordet. Det skjedde mens presidenten satt i retten, sier Trump-kampanjens pressesekretær Karoline Leavitt i en kommentar.

En talsperson for president Joe Bidens valgkampstab hevder budskapet i videoen er som hentet fra Adolf Hitlers bok «Mein Kampf».

– Amerika må slutte å skrolle og følge med. Donald Trump leker ikke, han forteller nøyaktig hva han akter å gjøre dersom han gjenvinner makten; å styre som en diktator i et «unified reich», heter det i en uttalelse fra Biden-stabens talsperson James Singer.