Israel hevder ICC forsøker å nekte landet retten til selvforsvar

ICC-aktor Kamir Khan forsøker å frata Israel retten til selvforsvar, hevder Israels forsvarsminister Yoav Gallant, som sammen med statsminister Benjamin Netanyahu og tre Hamas-topper er begjært pågrepet av domstolen. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
ICC-aktor Kamir Khan forsøker å frata Israel retten til selvforsvar, hevder Israels forsvarsminister Yoav Gallant, som sammen med statsminister Benjamin Netanyahu og tre Hamas-topper er begjært pågrepet av domstolen. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels forsvarsminister Yoav Gallant beskriver ICCs arrestordre på ham og statsminister Benjamin Netanyahu som et skamfullt forsøk på å gripe inn i Gaza-krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsøket fra ICC-aktor Karim Khan på å frata Israel retten til selvforsvar og muligheten til å befri gislene, må avvises kontant, skriver Gallant på X.

Mandag begjærte aktor Karim Khan i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og utenriksminister Yoav Gallant på bakgrunn av de sivile lidelsene i Gaza. Khan har også begjært en arrestordre på tre Hamas-ledere på bakgrunn av 7-oktober-angrepet. Ifølge Khan er det rimelig å tro at de står bak krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på Gazastripen og i Israel.

Gallant skriver videre at parallellen som trekkes mellom Israel og Hamas er motbydelig, og at Israel ikke anerkjenner domstolens myndighet. Israel er ikke medlem av domstolen.

Også Netanyahu har gått hardt ut mot arrestordren.