Amerikansk etterretning: Russlands bruk av desinformasjon øker

Zelenskyj fortalte denne uken at den ukrainske tilbaketrekningen ble beordret for å unngå å bli omringet og for å redde soldatene hans.
Zelenskyj fortalte denne uken at den ukrainske tilbaketrekningen ble beordret for å unngå å bli omringet og for å redde soldatene hans. Foto: Jim Watson / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har trappet opp strømmen av desinformasjon for å sverte Ukrainas president Zelenskyj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk etterretning har de siste månedene observert en økning i desinformasjonen om Volodymyr Zelenskyj og forsøkene på å så tvil om hans legitimitet i løpet av de siste månedene.

Det kommer frem i en nylig nedgradert etterretningsrapport.

Russland har spredt desinformasjon om Zelensky siden før krigen startet, men aktiviteten øker definitivt, sier en kilde fra Biden-administrasjonen til CNN.

Les mer om krigen i Ukraina her!

Eskaleringen av Russlands innsats kommer samtidig som ukrainske styrker sliter med å holde linjen mot de siste russiske angrep i nordøstlige Ukraina. Trenden har imidlertid vært økende i flere måneder.

Se video: Mener dette tvinger russerne til å holde seg unna

To narrativ

– Jeg vil faktisk knytte den økte desinformasjonen til president Zelenskyjs effektivitet gjennom denne konflikten. Han har vært en stabil, dedikert og kritisk viktig leder for landet sitt, sier den anonyme amerikanske kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands desinformasjon har fokusert på to narrativ: Ukrainas smertefulle tilbaketrekning fra byen Avdijivka og det faktum at Ukraina utsatte presidentvalget som var planlagt denne våren på grunn av krigen.

Den russiske fortellingen som nå blir spredt er at tilbaketrekningen ikke var et strategisk ukrainsk valg, men i stedet for å oppnå alternative mål, sier kilden til CNN uten å utdype meningen bak den russiske informasjonen.

Det russerne har gjort er å bruke det utsatte valget til å argumentere for at ukrainerne vil stille spørsmål ved Zelenskyjs legitimitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymret for andre land

USA skal imidlertid være mer bekymret for virkningen av desinformasjonen på andre land enn på ukrainernes tillit til Zelenskyj.

– Russland har alltid prøvd å sverte Zelenskyj, og over to år inn i denne krigen er det sannsynligvis ikke mange som er igjen til å bli påvirket verken den ene eller andre veien, sier Gavin Wilde, seniorforsker ved Carnegie Endowment for International Peace.

Hvilken russisk sikkerhetstjeneste som står bak er uklart, men mest sannsynlig er russiske etterretningstjenester involvert. Samtidig skal mye av den russiske desinformasjonen komme fra pro-russiske ikke-offisielle grupper.