Biden og Trump møtes til CNN-debatt 27. juni

Kunngjøringen kom etter at president Joe Biden for første gang la fram sine betingelser for å delta i debatter med Donald Trump.

Valgdebatter mellom de to kandidatene Joe Biden og Donald Trump rykker nærmere. Foto: AP / NTB
Valgdebatter mellom de to kandidatene Joe Biden og Donald Trump rykker nærmere. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Biden sier samtidig han ikke vil delta i debatter som holdes av en partinøytral kommisjon. Han utfordret Trump onsdag til å møte ham i juni og september, noe Trump kort tid etter godtok på sin plattform Truth Social.

– Donald Trump tapte overfor meg i to debatter i 2020. Siden har han ikke vist seg i noen debatt. Nå virker det som om han vil debattere med meg likevel. Gjerne det, jeg kan slå ham igjen. Over til deg, Donald, skrev Biden på X onsdag.

Trump var altså ikke sen med å svare, men anbefalte at de to møtes til flere enn to debatter. Han ville også ha et skikkelig stort stevne «for spenningens skyld», som han skrev. Han la til at Biden synes å være redd store ansamlinger, «sikkert fordi han ikke er vant til å ha dem».

– Jeg kommer

Biden var først ute med å si at han hadde akseptert en invitasjon fra CNN om debatt 27. juni. Fox News meldte like etter at Trump ville gjøre det samme. Den andre debatten vil bli holdt i regi av ABC News 10. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer, sa Trump, ifølge Fox News. Trump sa i et intervju med den konservative radiojournalisten Hugh Hewitt at debattene skulle i vare i to timer og at begge deltakere skal gjennomføre løpet stående.

Lederen for Bidens valgkamp, Jen O'Malley, sendte onsdag et brev til kommisjonen som styrer presidentdebattene. Der gjorde hun det klart at Biden ikke vil delta i kommisjonens oppsatte debatter. Hun sa at erfaringene fra tidligere har vist at debattlederne ikke klarte å få deltakerne til å overholde reglene. Derfor vil Biden ikke delta i de tre planlagte debattene i september og oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgkamporganisasjonen går dermed bort fra det tradisjonelle oppsettet med tre debatter på høsten og går heller inn for direkte forhandlinger mellom Biden og Trump om reglene, hvilke nyhetskanaler som skal sendes debattene og hvem som skal være debattledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bidens team vil ikke ha deltakelse fra tredjekandidater som Robert F. Kennedy Jr, bare Biden og Trump – og en debattleder.

Trump utfordrer

Tidligere president Trump, som selv sto over alle debatter med republikanske utfordrere, har gjentatte ganger den siste tiden utfordret Biden til debatter og sier han har holdt av plass til ham på flere av sine valgmøter. Men Trump sier at Biden ikke er i stand til å gjennomføre en slik runde.

Trump har også vært i kontakt med debattkommisjonen, men både han og hans team sier at det er det samme for dem hvem som arrangerer debattene, bare de blir holdt.

Valgkampledelsen til Trump godtar imidlertid ikke at debattene blir arrangert etter at forhåndsstemmegivingen har begynt. Trump sier at dette er helt uakseptabelt, da velgerne fortjener å høre hva kandidatene sier i debattene, før de avgir sine stemmer.