Russland rykker fram i Kharkiv-regionen: – Ekstremt vanskelig situasjon

Forsvaret i Ukraina sier de har trukket seg tilbake fra enkelte områder i Kharkiv-regionen. I grensebyen Vovtsjansk pågår gatekamper.

En ukrainsk politioffiser foran et brennende hus rammet i et russisk flyangrep i Vovtsjansk i helgen.
En ukrainsk politioffiser foran et brennende hus rammet i et russisk flyangrep i Vovtsjansk i helgen. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er ekstremt vanskelig. Fienden inntar posisjoner i gatene i byen Vovtsjansk, skriver den lokale politisjefen Oleksij Kharkivskij på Facebook.

Lokale myndigheter sier det er intense gatekamper i Vovtsjansk, som før krigen hadde rundt 20.000 innbyggere.

Meldingen om kampene kom dagen etter at Ukrainas forsvarsledelse opplyste at de hadde trukket tilbake styrker fra visse områder nær byen.

Les mer om Ukraina-krigen her!

Se video: Slik har du ikke sett Blinken før

Stormangrep

– I visse sektorer i området ved Lukjantsi og Vovtsjansk har enheter forflyttet seg til gunstigere posisjoner som en konsekvens av fiendtlig ild og stormangrep, het det i uttalelsen fra generalstaben.

Formålet var å redde livet til soldatene og unngå tap.

Siden forrige uke har russerne angrepet og rykket fram i Kharkiv-regionen nordøst i Ukraina. Selv hevder de å være langt forbi ukrainske forsvarslinjer. Angivelig har de erobret over ti landsbyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Robotyne erobret

Russlands forsvarsdepartement hevder onsdag å ha erobret både Lukjantsi, landsbyen Hlyboke, som også ligger i Kharkiv, og landsbyen Robotyne i regionen Zaporizjzja.

Robotyne har vært ansett som symbolsk viktig, og den ble gjenerobret av ukrainske styrker da de gikk til motangrep i fjor sommer. I vinter var landsbyen utsatt for en rekke russiske angrep.

I Kharkiv-regionen har også Ukraina bekreftet at de russiske invasjonsstyrkene nå er på frammarsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fienden oppnår taktisk suksess for øyeblikket, skrev den ukrainske generalstaben i en oppdatering i sosiale medier mandag.

Sivile evakueres

Flere enn 7500 mennesker er blitt evakuert fra Vovtsjansk og områder i nærheten, som ligger nær grensa til Russland.

Byen Kharkiv – hovedstad i regionen med samme navn – er den nest største i Ukraina. Her ble minst 20 mennesker såret i et russisk luftangrep som rammet en boligblokk tirsdag, ifølge lokale myndigheter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har avlyst alle besøk til utlandet på grunn av situasjonen i Kharkiv-regionen. Egentlig var planen at han blant annet skulle besøke Spania og Portugal fredag.