Kaos og usikkerhet før Eurovision-finalen

Tusenvis protesterer i Malmös gater før finalene i kveld. Foto: Martin Meissner / AP / NTB)
Tusenvis protesterer i Malmös gater før finalene i kveld. Foto: Martin Meissner / AP / NTB) Foto: NTB

Opptakten til lørdagens Eurovision-finale har vært preget av kontroverser. Det er full strid om utestengelsen av Nederland. Samtidig kritiseres Israel.

Norske Gåte har så langt ikke kommentert hendelsen.

De var lørdag ettermiddag på scenen på generalprøven før kveldens finale. Etter planen skulle de møte norsk presse etter opptredenen.

– Bandet kan dessverre ikke prioritere dere nå, som først tenkt. Det er en del støy i forbindelse med konkurransen, derfor vil bandet prioritere ro før kveldens finale, opplyste NRKs pressekontakt lørdag ettermiddag.

– De ser fram til å gi seerne et forrykende show, opplyser NRK.

– Vil ikke kommentere rykter

Bandet ønsker ikke å si noe om all uroen, som delvis skyldes Israels krigføring i Gaza.

– Den norske delegasjonen registrerer i likhet med dere all støyen rundt årets Eurovision, men ønsker ikke å kommentere rykter eller bygge opp under hendelser og annet drama, sier Stig Karlsen, som er musikkansvarlig for Melodi Grand Prix og norsk delegasjonsleder i Eurovision Song Contest.

– Både Gåte og teamet trenger nå ro for å prioritere oppgaver, sier han til NTB.

Politiet i Malmö har hatt nok å gjøre i forkant av sangkonkurransen. Foto: Leonhard Foeger / Reuters
Politiet i Malmö har hatt nok å gjøre i forkant av sangkonkurransen. Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Norge skal på scenen som nummer 14 i kveldens finale.

Flere kontroverser

Nederlands deltaker Joost Klein ble lørdag utestengt fra konkurransen på grunn av en konfrontasjon med en ansatt i TV-produksjonen torsdag.

Hendelsen politietterforskes, men den nederlandske kringkasteren Avotros avviser at det skjedde noen fysisk konfrontasjon.

– I strid med tydelige avtaler, ble Joost filmet rett etter at han kom av scenen. På det tidspunktet ba han gjentatte ganger om å ikke bli filmet. Dette ble ikke respektert. Dette førte til en truende bevegelse mot kamera. Joost rørte ikke kamerakvinnen, skriver kringkasteren i en uttalelse.

De omtaler straffen som uproporsjonal og for hard.

EBU-sjef angrer ikke

I tillegg var det flere deltakere som ikke dukket opp til lørdagens siste generalprøve før finalen.

Blant dem er Irlands Bambie Thug som har krevd at Israel må utestenges fra konkurransen etter påståtte brudd på regelverket.

Generaldirektør Noel Curran i den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier at han står fast ved beslutningen om å la Israel delta.

– Jeg kan ikke se tilbake og si at EBU har tatt feil beslutning, sier han til SVT.

Norskitalienske Alessandra Mele, fjorårets norske Eurovision Song Contest-deltaker, vil ikke dele ut norske poeng under årets finale.

– Det pågår et folkemord, er hennes begrunnelse.

Fransk fredserklæring

Frankrikes deltaker, Slimane, stoppet midt i sin fremføring på den tredje generalprøven for å komme med en uttalelse.

– Vi må la musikken forene oss, ja, men med kjærlighet og fred, sa Slimane i stedet for å fullføre a cappella-delen av sangen «Mon Amour».

Han henviste dermed til slagordet for Eurovision Song Contest, som er «united by music». Det brøt ut applaus i salen før den franske artisten fortsatte låten sin igjen.

Flere protester i byen

Samtidig demonstrerer tusenvis i sentrum av Malmö mot at Israel deltar i konkurransen. Demonstranter med flagg og palestinaskjerf strømmet lørdag ettermiddag til Stortorget i Malmö.

– Israel begår folkemord i Palestina, står det på plakaten til en av aktivistene.

Demonstrantene mener landet må utestenges fra låtkonkurransen på grunn av krigshandlingene i Gaza.

Svensk politi opplyser til Aftonbladet at rundt 8000 er til stede på demonstrasjonen. I tillegg er det varslet en demonstrasjon utenfor konsertarenaen.

– Boikott, boikott, boikott Israel, ropte deltakerne.