Russiske eks-soldater dømt for 116 drap i Russland i 2023

Russiske soldater marsjerer under Seiersdagparaden i Russland søndag 5. mai 2024.
Russiske soldater marsjerer under Seiersdagparaden i Russland søndag 5. mai 2024. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en økning på nesten 900 prosent fra året før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det uavhengige russiske nyhetsbyrået Mediazona skal hjemvendte russiske soldater ha begått 116 drap i 2023.

Det melder Business Insider.

Ifølge nyhetsbyrået er det en økning på 900 prosent fra året før, da det var 13 domfellelser.

Les mer om Russland her!

Se video: Her slår spesialstyrkene til i Russland

Peker på traumer

Mediazona skal ha hentet dataene fra Russlands høyesteretts publiserte statistikk.

Allerede i forrige uke meldte det britiske forsvarsdepartementet om det samme på X. De skriver at «tilstander som posttraumatisk stresslidelse og desensibilisering for vold avlet på slagmarken ofte varer lenge etter at en militær konflikt er over». I tillegg peker forsvarsdepartementet at alkoholisme og narkotikamisbruk forverrer disse problemene.

«Det høye antallet drap utført av tjenende soldater og veteraner skyldes sannsynligvis delvis varige krigsrelaterte kroniske dårlige psykiske problemer», skrev britene i innlegget på X.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

15.000 benådede fanger har returnert fra slagmarken

I tillegg til at soldater returnerer fra slagmarken med mentale skader, er Russland kjent for å rekruttere fanger fra russiske fengsler og sende dem til frontlinjen. I desember fortalte den eksil-russeren Vladimir Osetsjkin – leder av en fangers rettighetsgruppe kalt Gulagu.net – til Newsweek at undersøkelsene hans viste at Russland har rekruttert over 100.000 straffedømte siden krigen startet.

Disse blir lovet benådning mot opp til ett år som soldat. Ifølge en analyse gjennomført av BBC, dør fangene raskere på frontlinjen, siden de knapt har trening. De overlever i gjennomsnitt bare i to måneder.

Men ifølge en New York Times-artikkel som både det britiske forsvarsdepartementet og Business Insider viser til, sier Olga Romanova, lederen for Russia Behind Bars, at så mange som 15.000 benådede fanger hadde returnert til det russiske samfunnet etter å ha tjenestegjort i paramilitæregrupper som Wagner-gruppen og Storm Z.

Ifølge New York Times skal Russlands president Vladimir Putin ha uttalt at risikoen for at benådede straffedømte skulle begå gjentakelse ved løslatelse for «uunngåelig».

– Men de negative konsekvensene er minimale, skal han ha sagt.