Ekspert advarer om denguefeber og malaria i Nord-Europa

Aedes-Albopictus - Den asiatiske tigermyggen
Aedes-Albopictus - Den asiatiske tigermyggen Foto: ECDC
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommer som denguefeber og malaria ventes å nå deler av Nord-Europa innen få tiår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren nærmer seg og det er ikke lenge igjen til sol, varme og lange, lyse kvelder. Samtidig titter en langt mer irriterende skapning frem: Myggen.

Nå advarer en ekspert om nye myggarter som potensielt kan spre farlige sykdommer.

Professor Rachel Lowe, som leder den globale helseberedskapsgruppen ved Barcelona Supercomputing Center i Spania, forteller at utbrudd av myggoverførte sykdommer er i ferd med å spre seg til områder som for øyeblikket ikke er berørt i Nord-Europa, Asia, Nord-Amerika og Australia i løpet av de neste tiårene, skriver The Guardian.

– Global oppvarming på grunn av klimaendringer betyr at sykdomsbærere som bærer og sprer malaria og denguefeber kan finne et hjem i flere regioner, med utbrudd som oppstår i områder der folk sannsynligvis er immunologisk naive og offentlige helsesystemer uforberedt, sier Lowe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotfeste i Europa

Dengue pleide primært å finnes i tropiske og subtropiske regioner. Nattefrosten dreper insektets larver og egg i kaldere områder. Lengre varme sesonger og sjeldnere frost har ført til at det har blitt den raskest spredende myggoverførte virussykdommen i verden.

Nå får sykdommen også fotfeste i Europa.

En av myggene som bærer denguefeber er Den asiatiske tigermyggen. Den har allerede rukket å etablere seg i 13 europeiske land. Blant dem er feriefavorittene Italia, Frankrike, Hellas og Spania.

Myggen har også blitt registrert så langt nord som i Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kart over Den asiatiske tigermyggens utbredelse i Europa i 2023. Foto: ECDC
Kart over Den asiatiske tigermyggens utbredelse i Europa i 2023. Foto: ECDC

Stadig mer komplekst

Ifølge Lowe vil de lange sesongene for overføring av sykdommer føre til stadig hyppigere utbrudd som er stadig mer komplekse å håndtere.

Ni av de ti årene med best forhold for smitte av denguefeber har kommet etter 2000. Samtidig har tilfeller av smitte rapportert til WHO økt åtte ganger de siste to tiårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lowe trekker frem at tørke og flom knyttet til klimaendringer kan føre til hyppigere overføring av viruset. Samtidig viser tall at antallet mennesker som bor i områder med myggoverførte sykdommer doble seg til 4,7 milliarder innen slutten av århundret.

– Med klimaendringer som virker så vanskelige å håndtere, kan vi forvente å se flere tilfeller, og muligens dødsfall, fra sykdommer som dengue og malaria på det europeiske fastlandet. Vi må forutse utbrudd og gripe inn tidlig for å forhindre sykdommer fra å spre seg i første omgang, sier hun.