Sterke advarsler mot opptrapping i Midtøsten

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier det er nødvendig å unngå videre opptrapping i Midtøsten. Foto: Harry Nakos / AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier det er nødvendig å unngå videre opptrapping i Midtøsten. Foto: Harry Nakos / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både EU, G7-landene, Norge, Kina og land i Midtøsten ber om at ytterligere opptrapping imellom Israel og Iran må unngås. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til fredag opplyste anonyme kilder til amerikanske medier at Israel hadde gjennomført et angrep på Iran. Verken Israel eller Iran har bekreftet dette, men statlige iranske medier melder at droner er skutt ned over byen Isfahan.

– Det er absolutt nødvendig at regionen forblir stabil og at alle parter unngår videre handlinger, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen fredag.

Både Tyskland, Frankrike, Spania og Italia kommer med egne uttalelser med lignende budskap.

– Alle må sikre nå og i nær framtid at det ikke blir noen ytterligere eskalering av krigen, sier den tyske statsministeren Olaf Scholz, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Dypt bekymret

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til NTB at han er dypt bekymret over utviklingen i Midtøsten og rapportene om at Israel skal ha angrepet mål i Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at dette kommer over i et diplomatisk spor. Denne krisen kan ikke løses gjennom nye bombeangrep, sier Eide, som understreker at Norge har kommet med tydelige advarsler mot en opptrapping.

Både Frankrike og Italias utenriksminister Antonio Tajani ber om de-eskalering. Tajani sier G7-landene, som er samlet til et møte på øya Capri, er av samme mening. G7 består av USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Canada og Japan, i tillegg til Italia.

– I lys av rapportene om angrep 19. april oppfordrer vi alle parter til å jobbe for å unngå videre eskalering. G7 vil fortsette å jobbe mot dette målet, heter det i en uttalelse fra landene på møtet på Capri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Sergej Lavrov og russiske myndigheter sier de har snakket både med Iran og Israel. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB / NTB
Sergej Lavrov og russiske myndigheter sier de har snakket både med Iran og Israel. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB / NTB

Kina og Russland

En lignende uttalelse kommer fra Kina.

– Kina har merket seg de relevante rapportene og er imot alle handlinger som ytterligere eskalerer spenningene, sier en talsperson for landets utenriksdepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig sier russiske myndigheter at de har snakket både med Iran og Israel og formidlet informasjon mellom dem.

– Vi fortalte israelerne at Iran ikke ønsker eskalering, sier utenriksminister Sergej Lavrov til russisk radio.

Det angivelige israelske angrepet natt til fredag antas å være gjengjeldelse for Irans rakett- og droneangrep på Israel forrige helg. Dette var i sin tur gjengjeldelse for Israels angrep på et bygg tilknyttet Irans ambassade i Syria 1. april.

– Gjentatte angrep

Myndighetene i Oman, som har fungert som megler mellom Iran og Vesten, fordømmer det de kaller et israelsk angrep på den iranske byen Isfahan. Oman fordømmer også Israels «gjentatte militære angrep i regionen», ifølge en uttalelse fra det omanske utenriksdepartementet.

Egypt ber både Israel og Iran om å vise tilbakeholdenhet og ikke dra hele regionen inn i en konflikt. En lignende advarsel kommer fra Tyrkia, som er særlig kritisk til Israel.

– Det blir stadig tydeligere at spenningen som først ble utløst av Israels ulovlige angrep på Irans ambassade i Damaskus, kan før til en permanent konflikt, heter det i en uttalelse fra Tyrkias utenriksdepartement.