Russiske soldater hentes hjem fra Nagorno-Karabakh

I Moskva bekreftet Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at en tilbaketrekning er i gang.
I Moskva bekreftet Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at en tilbaketrekning er i gang. Foto: AP / NTB / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske soldater har startet tilbaketrekningen fra Nagorno-Karabakh etter at Aserbajdsjan gjenerobret den omstridte enklaven i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statlige aserbajdsjanske medier har meldt at de russiske styrkene forlater området, og de viste bilder og video av pansrede kjøretøyer med russiske flagg på vei ut.

I Moskva bekreftet Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at en tilbaketrekning er i gang.

Russland utplasserte i 2020 en såkalt fredsstyrke på 2000 soldater i den armenske enklaven for å stanse en seks uker lang aserbajdsjansk offensiv der aserbajdsjanerne tok tilbake deler av Nagorno-Karabakh og omliggende områder.

Aserbajdsjan fullførte i fjor gjenerobringen i en én dag lang lynoffensiv som resulterte i at hele den armenske befolkningen på 100.000 mennesker flyktet til Armenia.

Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men flertallet av den lokale befolkningen var armenere, og armenske separatister hadde kontrollert området i tre tiår.

Konflikten i fjor der Russland ikke hindret Aserbajdsjan i å ta området, har ført til knute på tråden i de tradisjonelt gode forbindelsene mellom Armenia og Russland. I dag har Russland gode forbindelser med Aserbajdsjan.