Mike Johnson varsler separate støttepakkesaker for Israel og Ukraina

Speaker Mike Johnson (til venstre), her på vei ut fra et møte med republikanske kolleger mandag, varsler separate støttepakker og ikke en felles pakke for Israel og Ukraina. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Speaker Mike Johnson (til venstre), her på vei ut fra et møte med republikanske kolleger mandag, varsler separate støttepakker og ikke en felles pakke for Israel og Ukraina. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantenes hus' speaker Mike Johnson varsler at det denne uken skal stemmes over separate støttepakker, ikke en felles pakke, for Ukraina og Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal denne uken vurdere separate pakker med en strukturert og relevant endring som går ut på finansiering av vår allierte Israel, støtte til Ukraina i landets krig mot russisk aggresjon, styrking av våre allierte i Stillehavsområdet, og ytterligere tiltak rettet mot våre fiender og styrking av våre nasjonale sikkerhet, kunngjorde Johnson natt til tirsdag norsk tid.

En pakke er allerede vedtatt i Senatet og har en samlet ramme på 95 milliarder dollar, i overkant av 1000 milliarder kroner. Den omfatter støtte til Israel, Ukraina og andre allierte.

– Vi kommer ikke til å stemme over Senatets hjelpepakke i dens nåværende form, men vi skal stemme separat over hvert av disse formålene i fire ulike deler, sier Johnson.

Det hvite hus, demokratene og republikanere i Senatet vil at Johnson så snart som mulig legger pakken fra Senatet fram til avstemning i Representantenes hus. Men Johnson har latt denne ligge urørt på grunn av motstand fra konservative republikanere og Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson har i stedet forsøkt å lage sin egen pakke, der hjelp til Ukraina blir formet som lån i stedet for bevilgninger, etter press fra Trump.

Johnson sliter med å samle de dypt splittede republikanerne i Representantenes hus. Mange av Trumps allierte er imot å støtte Ukraina, og sterkt konservative Marjorie Taylor Greene truer med å få Johnson kastet som speaker om han godtar slik støtte.