Forsvarssjef Eirik Kristoffersen: – Alt må gjøres for at dette ikke skal eskalere nå

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener verken Iran eller Israel er tjent med en eskalering.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener verken Iran eller Israel er tjent med en eskalering. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel raser etter at Iran sendte flere hundre droner og missiler mot landet. Norges forsvarssjef sier det er viktig at Midtøsten-maktene ikke trapper opp konflikten. Han er ikke alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være katastrofalt for alle, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til TV 2 søndag.

Kristoffersen sier at ingen av partene er tjent med en storkrig.

– Alt må gjøres for at dette ikke skal eskalere nå. Det er verken Israels eller Irans interesse at dette skal bli en storkonflikt, sier Kristoffersen.

Israel har tidligere varslet et svar på det iranske angrepet som fant sted lørdag kveld. Ifølge israelske myndigheter ble det meste av dronene og missilene som ble sendt i Israels retning skutt ned eller uskadeliggjort på annet vis.

Bakgrunnen for det iranske angrepet var et israelsk angrep angrep mot et iransk konsulat i Damaskus i Syria i starten av april. Syv iranske offiserer ble drept i angrepet.

USA: – Vi ønsker ikke at dette eskalerer

Søndag ettermiddag sier minister i Israels krisekabinett, Benny Gantz, at Israel vil kreve en pris fra Iran som svar på angrepet når tiden er inne. Krisekabinettet møtes søndag ettermiddag for å diskutere hvordan Israel skal svare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil bygge en regional koalisjon og kreve prisen fra Iran på den måten og på det tidspunktet som er riktig for oss, sa Gantz i en uttalelse på tidspunktet da Israels krisekabinett skulle samles ifølge NTB.

USA ønsker samtidig at krisen i Midtøsten ikke skal trappes opp ytterligere. USA bistod Israel under angrepet lørdag og skal sammen med Storbritannia ha hjulpet Israel med å uskadeliggjøre iranske droner og missiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker ikke at dette eskalerer. Vi har ikke noe ønske om en bredere krig med Iran, sier talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby ifølge NTB.

– Oppfordrer alle parter til å utvise den ytterste tilbakeholdenhet

EUs utenriksministre hasteinnkalls til et møte tirsdag for å drøfte sikkerhetssituasjonen i Midtøsten.

– Vårt mål er å bidra til nedtrapping og sikkerhet i regionen, skriver EUs utenrikssjef Josep Borrell på X/Twitter.

I et annet innlegg oppfordrer han de involverte partene til å vise forsiktighet.

– På vegne av EUs medlemsland fordømmer jeg på det sterkeste de iranske angrepene mot Israel og oppfordrer alle parter til å utvise den ytterste tilbakeholdenhet.