Nato-general: Russlands hær vokser

Natos militære øverstkommanderende general Christopher Cavoli advarer om at Russland tyrker sine styrker med nye soldater i en mye raskere grad enn USA tidligere har estimert.
Natos militære øverstkommanderende general Christopher Cavoli advarer om at Russland tyrker sine styrker med nye soldater i en mye raskere grad enn USA tidligere har estimert. Foto: Kevin Dietsch / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natos militære øverstkommanderende general, Christopher Cavoli, mener de russiske styrkene er veldig ulike nå enn de var da de invaderte Ukraina for fullt i 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere høytstående tjenestemenn har den siste tiden uttalt seg om situasjonen på slagmarken i Ukraina. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa blant annet forrige uke at situasjonen er alvorlig.

Denne uken uttalte Palle Ydstebø overfor ABC Nyheter at det er Russland som har det strategiske initiativet på land i krigen. Han er sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets Høyskole.

Russland har latt bomber og missiler regne over Ukraina, og Ukraina har problemer med å stå imot. President Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger etterlyst flere luftvernsystemer og mer ammunisjon.

Ifølge eksperter fra den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War, har Russland siden oktober tatt kontroll over 500 nye kvadratkilometer i Ukraina.

Se video: Håner russerne: «Hvor mange droner trengs for å sprenge en panservogn?»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

General: Den russiske hæren vokser

I et møte med Kongressen torsdag, advarte Natos militære øverstkommanderende general Christopher Cavoli om at Russland styrker sine styrker med nye soldater i en mye raskere grad enn USA tidligere har estimert.

I en skriftlig redegjørelse presiserer Cavoli at de fleste avdelingene i Russlands forsvar er nærmest uberørt av krigen. Luftforsvaret skal ha mistet ti prosent av deres flåte. Marinen har lidd store tap i Svartehavet, men kun her, og Russlands marineaktivitet i resten av verden er høyere enn noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er hovedsakelig kun landstyrkene deres som har lidd, med tap av over 2000 stridsvogner og 315.000 skadde eller døde soldater. Dette er styrker Russland bygger opp igjen mye raskere enn vi har antatt. Hæren deres er faktisk 15 prosent større enn den var da Russland invaderte Ukraina, skriver Cavoli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
I likhet med Zelenskyj, er Cavoli også tydelig på at Ukraina og Kyiv trenger våpenstøtte. Foto: AP / NTB
I likhet med Zelenskyj, er Cavoli også tydelig på at Ukraina og Kyiv trenger våpenstøtte. Foto: AP / NTB

En bedre versjon av Russland?

Det Cavoli mener kanskje er mest urovekkende, er hvordan det russiske militæret det siste året har vist en økende evne til å lære og tilpasse seg både taktiske og teknologiske utfordringer på slagmarken.

– De har blitt en lærevillig organisasjon som er veldig ulik den kaotiske styrken som invaderte Ukraina for to år siden, skriver Cavoli.

I likhet med Zelenskyj, er Cavoli også tydelig på at Ukraina og Kyiv trenger våpenstøtte. Ifølge Cavoli vil Ukraina snart bare ha en tidel av Russlands artillerikapasitet hvis ikke Kongressen snart sier ja til ny støtte.

Ifølge generalen skyter Russland nå fem ganger så mye som Ukraina. I løpet av noen uker vil differansen være ti til én.

– Basert på min erfaring etter over 37 år i det amerikanske forsvaret: hvis en side kan skyte og den andre ikke kan skyte tilbake, taper den siden som ikke kan skyte tilbake.