Oxfam: Storbritannia risikerer å bli medskyldig i krigsforbrytelser i Gaza

Storbritannia kan bli medskyldig i krigsforbrytelser i Gaza dersom landet ikke stanser eksporten av våpen og militært utstyr til Israel, advarer den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.
Storbritannia kan bli medskyldig i krigsforbrytelser i Gaza dersom landet ikke stanser eksporten av våpen og militært utstyr til Israel, advarer den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam. Foto: Leo Correa / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia kan bli medskyldig i krigsforbrytelser i Gaza dersom ikke eksporten av våpen til Israel blir stanset, advarer hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpeorganisasjonen viser til at den britiske regjeringen under tidligere israelske militæroffensiver har innført midlertidig stans i våpensalg til landet, men dette har ikke har skjedd denne gangen.

Dette skjedde blant annet under Israels krig mot Gazastripen i 2014, da tolv eksportlisenser for salg av britiske våpen og militært utstyr ble trukket tilbake, påpeker Oxfam.

Her kan du lese mer om krigen i Gaza!

– Ulovlig, umoralsk og inkonsekvent

Den britiske hjelpeorganisasjonen advarer nå statsminister Rishi Sunak og hans regjering mot følgene av å forsyne Israel med våpen og sier at det kan gjøre Storbritannia medskyldig i krigsforbrytelser, skriver The Guardian.

– Det er ulovlig, umoralsk og inkonsekvent for Storbritannia å fortsette å selge våpen til Israel, når det er klart at britiskproduserte våpen og komponenter benyttes til å begå alvorlige brudd på internasjonal humanitær lov, sier Aleema Shivji i Oxfam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Dansk fregatt angrepet

– Blodsutgytelse uten sidestykke

– Befolkningen i Gaza opplever blodsutgytelse uten sidestykke. Skoler og sykehus blir målrettet angrepet, og sult blir brukt som våpen. Hvor mye lidelse må til før den britiske regjeringen skal handle, spør han.

– Regjeringen må øyeblikkelig suspendere all våpeneksport, også reservedeler, ellers risikerer den å bli medskyldig i krigsforbrytelser, sier Shivji.