USA-general Charles Flynn: Urolig for Nord-Koreas uttesting av våpen i Ukraina

Dette bildet levert av den nordkoreanske regjeringen, viser hva den hevder er en test av overflate-til-sjø-missiler i Nord-Korea onsdag 14. februar 2024.
Dette bildet levert av den nordkoreanske regjeringen, viser hva den hevder er en test av overflate-til-sjø-missiler i Nord-Korea onsdag 14. februar 2024. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland mottar betydelige leveranser av raketter, ammunisjon, droner og annet krigsmateriell fra Iran og Nord-Korea. Nå advarer USA mot at sistnevnte kan høste erfaringer i bruken av avanserte våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen i Ukraina er blitt et krigslaboratorium hvor de krigførende partene og stedfortredende parter tester ut våpen i stor skala.

Les alt om krigen i Ukraina her

Iran har levert tusenvis av Shahed-droner. Det skal også være mistanke om leveranser av ballistiske raketter. Nord-Korea på sin side skal ha levert enorme mengder artilleriammunisjon og langdistanseraketter.

– Et slagmarkslaboratorium

Charles Flynn, kommanderende general for USAs Stillehavsstyrke, i samtale med amerikanske tropper på Hawaii, 9. november 2023 Foto: Handout / NTB / AFP
Charles Flynn, kommanderende general for USAs Stillehavsstyrke, i samtale med amerikanske tropper på Hawaii, 9. november 2023 Foto: Handout / NTB / AFP

Våpnene brukes i stor skala mot ukrainske mål, sivile som militære. Takket være disse dronene, missilene og ammunisjon, klarer Putins krigsmaskin å holde seg flytende.

Det er dette som nå bekymrer Ukrainas allierte, spesielt USA og Nato.

– Jeg tror ikke at det nordkoreanske militæret har hatt et slagmarkslaboratorium på den måten russerne har latt dem få tilgang til i Ukraina, sier general Charles Flynn, skriver Bloomberg.

Hovedleverandør av våpen til Putins krigsmaskin

Frykten er at Nord-Korea, som anses som en av USAs hovedfiender, kan tilegne seg verdifull erfaring og kompetanse, som landet på et senere tidspunkt kan bruke i en potensiell krig mot USA, Sør-Korea og Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har i flere tiår vært isolert, men har som følge av Russlands behov for våpen og ammunisjon blitt tatt inn i varmen. I dag er landet en hovedleverandør for at Putin kan fortsette sin brutale krig.

Video: Ekspert: – Et tegn på desperasjon

«Sikkerhetstrusselen fra Nord-Korea kan endre seg drastisk»

Nord-Korea har også blitt anklaget for å gi Russland avanserte atomkompatible ballistiske missiler som er lett å skjule, raskt utplasserbare og utfordrende å avskjære, ifølge Bloomberg.

Russland trappet opp samarbeidet med Nord-Korea etter førstnevntes fullskala invasjon av Ukraina i 2022. USA har advart om at sikkerhetstrusselen fra Nord-Korea kan endre seg drastisk i løpet av det neste tiåret som følge av samarbeidet med Russland.