– Jeg tror Putin frykter for sitt politiske liv hvis det viser seg at krigen var forgjeves

Russlands president Vladimir Putin tenner et lys 24. mars 2024, for å minnes ofrene for et dødelig angrep to dager tidligere i Crocus rådhus, hvor mer enn 140 mennesker ble drept. Putin mener terrorsporene peker mot Ukraina, og at Vesten er medskyldig i Moskva-terroren.
Russlands president Vladimir Putin tenner et lys 24. mars 2024, for å minnes ofrene for et dødelig angrep to dager tidligere i Crocus rådhus, hvor mer enn 140 mennesker ble drept. Putin mener terrorsporene peker mot Ukraina, og at Vesten er medskyldig i Moskva-terroren. Foto: Mikhail Metzel / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Russland ikke oppnår mer enn de hittil har klart etter mer enn to års krig, kan Putins dager være talte. Derfor fortsetter krigen for å rettferdiggjøre de enorme tapstallene, og holde protestene i sjakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

26 måneder inn i den ekstremt blodige nabokrigen mellom Europas to geografisk største land, er det ingenting som tyder på at våpenhvile og fred er i sikte.

Russland -ekspert Tor Bukkvoll tror Putin har presset på seg for å vise til resultater som kan forsvare at flere hundre tusen landsmenn enten er drept, såret eller savnet på slagmarken.

– Da må det antakelig skje et sammenbrudd

På dette bildet tatt fra video og utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste torsdag 4. april 2024, er russiske soldater i aksjon på et ikke avslørt sted i Ukraina. Foto: AP
På dette bildet tatt fra video og utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste torsdag 4. april 2024, er russiske soldater i aksjon på et ikke avslørt sted i Ukraina. Foto: AP

– Jeg tror Putin frykter for sitt politiske liv hvis det viser seg at krigen var forgjeves, og seieren ikke blir større enn det vi ser i dag. Nå må det en betydelig seier til for å rettferdiggjøre tap av flere hundre tusen drepte og sårede soldater, sier Bukkvoll til ABC Nyheter, og legger til:

Les alt om krigen i Ukraina her

– Skulle russiske styrker i tillegg bli kastet ut av Ukraina, til tross for store tap, så vil det ikke se bra ut. Men dersom det skal skje må det antakelig skje et sammenbrudd på russisk side, noe vi ikke ser tegn til ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en vanlig feil mange gjør i krig

Han var blant dem som ikke trodde Russland ville gå til det skrittet å invadere Ukraina, da omkostningene ville bli for store, og en krig ville påføre Russland store tap.

– Putin satte i gang denne krigen fordi verden så annerledes ut enn det han faktisk trodde. Putin trodde at denne krigen ville være over i løpet av kort tid. Dette er en vanlig feil mange gjør i krig. På det tidspunktet tenkte nok ikke Putin at Ukraina var så viktig at han var villig til å ofre alt, men at jobben kunne gjøres innenfor en rimelig kostnad. Men når du først har satt i gang, og startet en stor krig, så må kostnadsberegningen endres for å rettferdiggjøre tapene, forklarer Bukkvoll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Slik terrorbomber Putin sivilbefolkningen i Ukraina

– Det er intenst

– Hva tenker du om situasjonen på slagmarken nå?

– Det er intenst, men det har likevel ikke skjedd radikale ting ennå. Det ser ut som tempoet i den russiske fremgangen har stoppet litt opp. En ukrainsk ekspert, som jeg har truffet og fulgt lenge før den store krigen, er derimot ganske alarmistisk, mens andre er optimister. Rapportene fra fronten er delvis motstridende, men ISW sine rapporter virker troverdige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da vil det være alvorlig

Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Han mener det er åpent hvordan krigen vil utvikle seg, men ser tegn på at Vesten er i ferd med å få opp tempoet på sine leveranser av våpen og ammunisjon.

– Dersom Russland skulle få betydelig fremgang i løpet av året, vil det være alvorlig. Samtidig er det absolutt en del ting på gang fra vestlig side. Canada, for eksempel, har varslet at de vil sende et enormt lager med luft til bakke-raketter, til sammen 83.000 enheter. Dette er våpen som egentlig ble avskrevet for 20 siden, men som ukrainerne likevel kan bruke. Tsjekkia er også i ferd med å organisere en større donasjon av artillerigranater, hvor mange giverland bidrar.

– Dette skjer nesten i alle kriger

– Hvordan vil du beskrive russernes taktikk, det virker som de er villige til å ta enorme tap?

– I det første året av krigen i 2022, og litt ut i 2023, så sloss begge parter med de styrkene de hadde tilgjengelig, det vil si de best trente. Dette skjer nesten i alle kriger. Etter hvert er det ikke mulig å opprettholde kvaliteten på styrkene. Nye tropper rekker ikke å trenes opp før de går i kamp. Offiserer kan ikke gi kompliserte ordre til dårlig trente soldater, poengterer Bukkvoll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Ukrainsk droneangrep: Russere må løpe for livet

– Dette er Putin sin krig

– Tenkes det på muligheten for nederlag innad i Kreml?

– Det er nok ikke mye bevissthet om det, og det er heller ikke lov til å si det i den interne diskusjonen. Det er fordi det er tilnærmet diktatur. De tror nok det de har lyst til å tro, men i stille stunder så frykter de nok noe sånt. Dette er Putin sin krig mer enn det er den russiske ledelsens krig. Sannsynligvis er det ingen rådslagning om å avslutte krigen, så det kommer nok ikke frem. Det er såpass mye frykt innad i ledelsen, selv om jeg er overbevist om at det finnes mange som mener fingeren burde stikkes i jorden.

– Jeg tror nok han er optimist

Bukkvoll tror det kan bli vanskelig å rekruttere nye frivillige dersom Putin beordre ny mobilisering etter brakseieren i det som fremsto som et regissert valg uten reelle motkandidater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det kommer en ny bølge med mobilisering, noe som ikke er usannsynlig etter valget, så vil desto flere prøve å stikke av for å unngå å bli mobilisert. Mange vil nok oppleve dette som en veldig presset situasjon dersom de ikke vil slåss.

– Putin virker fortsatt selvsikker utad?

– Han er nok ikke så verst til å fremstille seg slik. Jeg tror nok han er optimist, spesielt hvis Trump blir valgt til president i USA. Det er ikke uten grunn, avslutter Tor Bukkvoll.