Russland og Nato er i direkte konfrontasjon, ifølge Kreml

– Dette er tyveri og vil ødelegge Europas rykte av å være en pålitelig forsvarer av eiendomsrett, sier Putin-talsmann Dimitrij Peskov. Foto: AP / NTB
– Dette er tyveri og vil ødelegge Europas rykte av å være en pålitelig forsvarer av eiendomsrett, sier Putin-talsmann Dimitrij Peskov. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som Nato feirer 75-årsjubileum, hevder Kreml at Nato oppfører seg på en måte som har ført til direkte konfrontasjon med Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov viser til at Nato er involvert i krigen i Ukraina, og at alliansen fortsetter sin utvidelse østover mot grensen til Russland.

Dette innebærer at forholdet mellom Russland og Nato har utviklet seg til et nivå som kan betegnes som direkte konfrontasjon, mener han.

– Nato er allerede involvert i konflikten rundt Ukraina og fortsetter å flytte seg mot våre grenser og utvide sin militære infrastruktur mot våre grenser, sa Peskov til journalister torsdag.

Russlands president Vladimir Putin mener at Russland ble lurt av Vesten etter den kalde krigen og oppløsningen av Sovjetunionen ved å bryte et løfte om at Nato ikke skulle utvide ved å slippe de tre baltiske landene inn i forsvarsalliansen. Litauen, Estland og Latvia var alle en del av Sovjetunionen.

Se video: – Et mesterverk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestlige land avviser dette og viser til at landene var i sin fulle rett til å ta et demokratisk valg om å slutte seg til Nato etter flere tiår med kommuniststyre.

Nato mener også at den militære støtten til Ukraina handler om å sikre at landet forblir uavhengig og demokratisk i møte mot russisk aggresjon. Russland mener på sin side at dette gjør Nato til en part i krigen.

I februar uttalte Putin at en direkte konflikt mellom Russland og Nato vil innebære at verden er et skritt unna tredje verdenskrig.