Sørgedag i Finland etter skoleskyting

Det flagges på halv stang på alle offentlige bygninger i Finland onsdag til minne om ofrene for skoleskytingen i Vantaa tirsdag. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / NTB
Det flagges på halv stang på alle offentlige bygninger i Finland onsdag til minne om ofrene for skoleskytingen i Vantaa tirsdag. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Finland vaier flaggene på halv stang i dag for å markere sorg etter at en tolvåring åpnet ild på en skole. En elev ble drept og to andre alvorlig skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle offentlige bygninger og institusjoner flagger på halv stang fra onsdag morgen, opplyser innenriksdepartementet. Hele landet oppfordres til å delta i markeringen.

Det var tirsdag morgen at en tolv år gammel gutt begynte å skyte på skolen sin i Vantaa, Finlands fjerde største by. Skolen har rundt 90 ansatte og 800 elever i alderen 7 til 15 år. Gutten hadde på seg maske og støydempende hodetelefoner mens han utførte skytingen, ifølge TV-kanalen MTV Uutiset.

Barnet som ble drept, også en tolvåring, døde på stedet. Den mistenkte gutten hadde allerede flyktet fra skolen da politiet ankom. De har åpnet etterforskning for drap og drapsforsøk.

Under kriminell lavalder

Gutten bar en pistol da han ble pågrepet på en «rolig måte» om lag en time etter skytingen. I et foreløpig avhør skal han ha erkjent å ha skutt. Det er ingen andre mistenkte i saken, opplyser politiet. Våpenet som gutten hadde, skal tilhøre en slektning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet etterforsker blant annet motivet for handlingen og årsakene til hendelsen, sa etterforskningsleder Marko Sarkka tirsdag.

Sarkka la til at gutten ikke vil bli fengslet siden han er under den kriminelle lavalder på 15 år og derfor ikke kan holdes strafferettslig ansvarlig.

De tekniske undersøkelse på åstedet startet tirsdag og dette arbeidet vil fortsette onsdag.

Statsminister Petteri Orpo beskriver hendelsen som «dypt opprørende» og sier han føler med ofrene, deres foreldre, andre elever og lærere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I de kommende dagene må vi være til stede for barna og unge, tilby dem trøstende ord og vise dem at vi bryr oss om dem, sa han i en uttalelse tirsdag.

– De kan være redde eller ha spørsmål. Det er viktig at vi snakker om hendelsen i våre hjem.

Barneombud: Ta vold mellom barn på alvor

President Alexander Stubb skrev på den sosiale medieplattformen X at han var sjokkert over skytingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse til familiene til den avdøde eleven, skrev Stubb.

Barneombud Elina Pekkarinen viser til at man i årevis har påpekt at vold mellom barn i samfunnet må tas på alvor. Voldshandlinger, spesielt blant barn under 15 år, har økt gjennom flere år, sier hun til nyhetsbyrået STT.

Finland har opplevd flere grufulle skoleangrep de siste tiårene.

I november 2007 begynte en 18 år gammel mann å skyte på en ungdomsskole i Jokela, rundt 50 kilometer nord for Helsingfors. Han drepte skolens rektor og en sykepleier og seks elever før han tok sitt eget liv.

Et år senere, i september 2008, drepte en 22-åring elleve mennesker på en yrkesskole i byen Kauhajoki vest i landet.

I oktober 2019 drepte en høyskolestudent, bevæpnet med en sabel, en 23 år gammel kvinne og såret ni andre på en yrkesskole i byen Kuopio.