Nord-Korea: Vellykket prøveoppskyting av ny hypersonisk rakett

Folk i Sør-Koreas hovedstad Seoul ser på en TV-sending tirsdag om rakettoppskyting i nabolandet i nord. Foto: Ahn Young-joon / NTB
Folk i Sør-Koreas hovedstad Seoul ser på en TV-sending tirsdag om rakettoppskyting i nabolandet i nord. Foto: Ahn Young-joon / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea melder onsdag at landet har gjennomført en vellykket prøveoppskytning av en ny hypersonisk rakett med fast brennstoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den nordkoreanske avisa Rodong Sinmun dreier det seg om en mellom- til langdistanserakett.

Landets leder Kim Jong-un overvar oppskytningen, skriver avisa. Han lovpriser raketten som et strategisk våpen som viser den «absolutte overlegenheten» til Nord-Koreas militærteknologi.

Ifølge Kim har landet bygget om alle sine taktiske, operative og strategiske raketter med ulik rekkevidde til å gå på fast brennstoff. Alle rakettene kan også utstyres med atomstridshoder, opplyser han.

Tirsdag meldte sørkoreanske og japanske myndigheter at Nord-Korea hadde skutt opp en ballistisk rakett. Ifølge det sørkoreanske forsvaret skjedde oppskytningen på østkysten.

Oppskytningen er fordømt av land som Sør-Korea, Japan, USA og Storbritannia.

Den føyde seg inn i rekken av våpentester som har hevet spenningen i regionen. Dette var den første kjente oppskytningen siden 18. mars. Da var Nord-Koreas leder Kim Jong-un til stede under en øvelse med artillerisystemer som skal kunne nå Sør-Koreas hovedstad Seoul.