McMartin Preschool: Overgrepssaken førte til panikk og rystet USA

Avisutklipp fra saker om rettsakene om McMartin-barnehagen.
Avisutklipp fra saker om rettsakene om McMartin-barnehagen.  Foto: Mark Terrill / AP Photo / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 80-tallet i USA spredte det seg en ulmende uro over landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På 80-tallet i USA spredte det seg en uro over landet. Historier og rykter om overgrep, ritualer og ofringer begynte å spre seg i landets stater.

I sentrum av disse konspirasjonene var en tro på at nattens mulm og mørke begikk tilsynelatende vanlige amerikanere grusomme drap og rituelle ofringer i djevelens navn.

En sak som virkelig satte fyr på konspirasjonene er hva som skjedde ved McMartin Preschool.

Navnet på frykten som spredte seg i USA fikk et kjent kallenavn.

«The Satanic Panic».

Se video: Møter vegg av flammer: – Kom deg ut!:

Omstridt bok

Fenomenet å tro at djeveldyrkere lurer bak hvert et hjørne kan ikke sies å være noe nytt.

Går en tilbake til heksejakter rundt om i Europa samt i USA under heksepanikken i Salem på slutten av 1600 tallet kan en se noen av de samme tendensene som utspilte seg i de forente statene på 80-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere peker på boken «Michelle Remembers» som det som satte fyr på en kruttønne i USA. I boken, som ble presentert som fakta, får en kvinne hjelp av en psykolog til å huske på glemte minner om satanisk misbruk og overgrep.

Boken ble en bestselger og forfatterne ble kjente fjes på Oprah og lignende programmer, ifølge CBC.

Navngitt i brev

McMartin var en barnehage i California som ble drevet av en familie, der mor Virginia McMartin hadde startet barnehagen og hennes barn Peggy og Ray Buckey var blant de som arbeidet der.

Det hele begynte da moren til et barn ved barnehagen anklaget Ray for å ha forgrepet seg på sønnen hennes, skriver New York Times . Moren hevdet også at andre ansatte skal ha deltatt i vold og overgrep. Ray ble arrestert, men raskt sluppet ut på grunn av mangel på bevis, ifølge Oxygen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter arrestasjonen sendte politiet et brev til 200 foreldre i området der de ba om at de foresatte, i brevet sto det at politiet hadde mistanke om «mulige kriminelle handlinger» ved barnehagen og de ba foreldre forhøre seg med sine barn om mulige overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ray Buckey ble også navngitt.

«All informasjon fra barnet ditt,om at det noen gang har sett Ray Buckey forlate et klasserom alene med et barn i løpet av en middagslur, eller om det noen gang har sett Ray Buckey binde et barn, er viktig», sto det blant annet i brevet.

Brevet satte mange foreldre i fyr og flamme og politiet fikk hundrevis av svar. Flere av barna og foreldrene ble deretter videresendt til en sosialarbeider der barna ble spurt ut om hva som skulle ha skjedd.

Skjulte tunneler

Mange av barna nektet for at noe hadde skjedd, men under intervjuene ifølge New York Times fikk de vite at andre barn hadde fortalt «ekle hemmeligheter». Til slutt endte 360 av 400 barn med å hevde at de hadde sett eller vært offer for misbruk.

Barna fortalte blant annet om at de hadde at de ble misbrukt av grupper av menn og kvinner på toaletter og i tunneler under skolen. Et barn hevdet at Buckey skar av ørene på en kanin, og et annet sa at han ble tvunget til å drikke blod.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble aldri funnet noe bevis for at overgrepene eller hendelsene skal ha funnet sted.

Media fikk også nyss i saken og blåste den opp med overskrifter om hva barna hadde fortalt, og panikken spredte seg til flere skoler og barnehager rundt om i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere siktelser ble tatt ut i saken. Totalt ble 7 siktet og anklaget på hele 321 punkter, skriver Oxygen. Det ble også gjennomført søk på barneskolen, også utgravninger uten at det førte til oppdagelse av noen form for bevis eller «skjulte tunneler».

Tiltalen for fem av de anklagede ble etter hvert lagt vekk på grunn av mangel på bevis, mens saken til to av de anklagede gikk for retten, Peggy McMartin Buckey og Ray Buckey. Før rettssaken ble begge varetektsfengslet, Peggy i to år og Ray i fem år.

Virginia McMartin i en høring til en av rettsakene i McMartin-saken. Foto: Mel Melcon / Wikimedia Creative Commons
Virginia McMartin i en høring til en av rettsakene i McMartin-saken. Foto: Mel Melcon / Wikimedia Creative Commons

Dyreste rettssaken i amerikansk historie

Under rettssakene som fulgte ble mye søkelyset rettet mot at det fantes lite til ingenting fysisk bevis, samt intervjuteknikkene som hadde blitt brukt for å hente ut vitnesbyrd fra barna som hadde kommet med anklagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av advokatene som jobbet for aktoratet trakk seg underveis og endte opp med å jobbe for forsvaret, skriver Oxygen.

Peggy var den første til å bli frikjent, mens Ray måtte i retten på ny da juryen ikke ble enige. Etter den andre rettssaken ble Ray Buckey også frikjent og aktoratets anklager frafalt. Han hadde da sittet i fengsel i fem år uten å være dømt for noen lovbrudd.

Totalt tok etterforskningen og rettssakene 7 år og kostet 15. millioner dollar, skriver A&E. Det er fortsatt den lengste og dyreste rettssaken i amerikansk historie.

I ettertiden etter McMartin-saken ga ikke «panikken» seg og flere flere barnehage og skolearbeidere ble anklaget for lignende overgrep.

Noen foreldre hevder fortsatt at barna deres faktisk ble utsatt for overgrep. Et av barna som gikk på McMartin uttalte seg i 2005 og sa han hadde løyet om hva som hadde skjedd i barnehagen.

– Jeg har gått gjennom et helvete, og nå har vi mistet alt, sa Peggy McMartin Buckey dagen hun ble frikjent.