Dagmar Johanne Amalie Overbye – Nordens verste kvinnelige seriemorder

Dagmar Overby skal ha vært et dominerende og venneløst barn. Som voksen ble hun Nordens verste kvinnelige seriemorder.
Dagmar Overby skal ha vært et dominerende og venneløst barn. Som voksen ble hun Nordens verste kvinnelige seriemorder. Foto: Politihistorisk museum
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ble bare kalt «Englemakersken».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uken før sin 29-årsdag står Dagmar Overbye på Assistens Kirkegård i København og vet ikke hva hun skal gjøre.

Mannen hun bor med, den 25 år gamle kusken Svend Carl Svendsen, vil ikke ha barn med henne, og Dagmar har rykket inn en annonse i den lokale avisen, og søkt etter å adoptere.

Navlebind ble i tidligere tider brukt til å binde over navlen på nyfødte. Dagmar Overby brukte det til å kvele sitt første offer. Foto: Maihaugen/Digitalmuseet
Navlebind ble i tidligere tider brukt til å binde over navlen på nyfødte. Dagmar Overby brukte det til å kvele sitt første offer. Foto: Maihaugen/Digitalmuseet

Nå har hun fått et spedbarn av den unge, fraskilte Rasmine Kirstine Jensen, som hun har avtalt å ta vare på mot 12 kroner i måneden i pleielønn. Det er en tre uker gammel gutt. Harry.

Dagmar er redd for hva Svendsen vil si når hun kommer hjem med nok en munn å mette. Hun er i villrede, men bestemmer seg til slutt for å bli av med gutten. Han kveler ham med et navlebind og dumper den døde kroppen i en latrine på kirkegården.

Så går hun hjem til Jægersborggade på Nørrebro og får Svendsen til å pantsette den tomme barnevognen for 20 kroner. Svendsen får ingen forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barndom med fattigdom og misbruk

Dagmar Johanne Amalie Overby ble født den 23. april 1887 i Vedslet Sogn på Østjylland. Familien var fattig. Dagmar hadde fem søsken og en far som ikke fant arbeid. De flyttet mye rundt. Til slutt endte de i Århus.

Som jente skal Dagmar ha blitt seksuelt misbrukt av sin farfar. Foreldrene skal ha kjent til overgrepene, men ikke gjort noe med det.

Overby ble beskrevet som et fantasifullt barn. Løgnaktig, tyvaktig og dominerende og uten venner. Som 13-åring ble hun sendt til Tunderup på Fyn som straff etter flere tyverier. Hun tok deretter tjeneste som kjøkkenpike flere steder helt frem til 20-årsalderen. Hun fortsatte å stjele.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Axel

Høsten 1910 fikk hun sønnen Axel utenfor ekteskap. Gutten døde høsten etter. Ansiktet hans var mørkt og blått, og det var mistanke om kvelning. Men saken ble henlagt.

Dagmar Overby med et ukjent barn. Foto: Ukjent
Dagmar Overby med et ukjent barn. Foto: Ukjent

I 1911 giftet hun seg med en fiskehandler Anton Peter Nielsen, men forholdet endte etter en måned. Da var hun gravid med en annen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremdeles gravid, innledet hun et forhold med en tredje mann, husmann Jens Andersen Sørensen, kalt Filt. I september 1912 fikk hun datteren Erena. Siden ble hun gravid med Filt, og fødte en gutt som de umiddelbart satte bort.

Marens jente

Bare dager etter drapet på lille Harry våren 1916, det første vi med sikkerhet vet hun begikk, rykker Dagmar på ny inn en avisannonse for et pleiebarn til overtakelse mot et engangsbeløp. 19-årige Maren Pouline Hansen besvarer annonsen. Hun ønsker å bortadoptere sin månedgamle uekte datter.

Overby henter barnet den 18. april 1916. Igjen vet hun ikke hva hun skal gjøre. Hun kveler det lille jentebarnet. Også denne gangen med et navlebind. Hjemme i Jægersborgsgade. Deretter tar hun sin tre år gamle datter Erena med seg og dumper spedbarnsliket ned i et kloakkrør.

Siden oppsøker hun Maren og får de 300 kronene de har avtalt for overtakelse av spedbarnet. Når naboer spør hvordan hun har kommet over så mye penger, lyver hun og sier at far til Erena er greve i Jylland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Esters gutt

I mai 1916 fikk Dagmar kontakt med 19 år gamle Ester Mathilde Larsen, etter nok en gang å ha annonsert etter et pleiebarn. Ester har fått et uønsket barn med en langt eldre kollega. Dagmar oppsøker 19-åringen, og får gutten, som heter Poul, 200 kroner og en lovnad om 30 kroner i måneden i ti måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så går hun hjem til til Jægersborgsgade og dreper gutten. I retten forteller hun senere at hun ikke husker hvordan hun kvittet seg med liket.

Uvitende om lille Pouls skjebne, betaler Ester Dagmar 30 kroner i måneden frem til januar 1917.

Anes gutt

I mai 1916 flyttet Dagmar og Svendsen fra Jægersborgsgade til en leilighet i Indre By, og hun setter på ny inn en annonse i avisen.

Ane Kirstine Christensen svarer. Hun ønsker å adoptere bort sin nyfødte gutt. 24. mai kommer Ane til Dagmar i Indre by, avleverer gutten og avtaler at barnets far skal komme senere å betale 200 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gang tar ikke Dagmar livet av spedbarnet, men drar til Maren og viser det frem som hennes barn, som i virkeligheten på dette tidspunktet har vært dødt i over en måned.

Kristines jente

I mai 1916 så Dagmar en annonse i lokalavisen rykket inn av Kristine Hüttel, som tilbød sin datter til adopsjon. Hun kontakter Hüttel, og avtaler at denne skal komme til leiligheten der Dagmar bor sammen med Svendsen, datteren Erena og Ane Christensens gutt.

Hüttel kommer 1. juni, og avleverer datteren og 400 kroner. Barnemoren drar, og Dagmar fyller et kar med vann og drukner piken.

Fridas gutt og Anes gutt og Harry

1. september 2016 dreper Dagmar Frida Speer-Hansens lille gutt, før hun dagen etter tar med seg Erena og Ane Christensens gutt, og reiser til Århus.

Når hun kommer tilbake til København etter noen uker, bestemmer hun seg for å levere Ane Christensens gutt tilbake. Men ikke til Ane. Hun leverer i stedet barnet til Rasmine Kirstine Jensen, med påstand om at det er lille Harry.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en tid spør Rasmine om ikke Dagmar vil ta gutten tilbake i pleie. Det vil Dagmar, men så blir gutten syk og dør. Rasmine begraver ham som Harry Jensen på Bispebjerg Kirkegård.

Dagmar Overby fortsetter drapsrekken med ytterligere fem kjente drap: Lilly Hansen i oktober 1917, Anna Kirstine Vodders gutt 16. desember 1917, Birgitte Petersens jente 25. februar 1918, Kai Helmersen 4. oktober 1919 og Caroline Aagesens jente 30. august 1920.

Arrestasjonen

Rettssaken mot Dagmar Overby fikk stor medieoppmerksomhet Her fra Folkets Avis 28. februar 1921. Foto: Public domain
Rettssaken mot Dagmar Overby fikk stor medieoppmerksomhet Her fra Folkets Avis 28. februar 1921. Foto: Public domain

Dagmar Johanne Amalie Overbye blir arrestert etter at moren til hennes siste offer hadde fattet mistanke etter å ha blitt servert en serie løgner om hvor datteren var blitt av. Dagmar hadde brent barnet i ovnen.

I avhør tilsto Dagmar 16 barnemord, men i landsretten ble det kun ført bevis for ni.

Hun blir funnet skyldig i alle ni drapene. Den 3. mars 1921 blir hun dømt til døden. Dommen ble siden omgjort til livsvarig fengsel med den betingelse at hun aldri skulle slippes ut i samfunnet igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Englemakersken

Vi vet at Dagmar Overbye drepte ni spedbarn. Hun kan ha drept så mange som 25.

«Englemakersken», som hun ble dødt, overgår selv norske Anne og Marit Forrestadstuen, som i 29. november 1831 ble dømt for drapene på åtte barn.

Dagmar Overbye er Nordens verste kvinnelige seriemorder gjennom tidene. Hun døde i fengsel døde 6. mai 1929, 42 år gammel.

Det er ikke kjent hvordan det gikk med hennes datter Erena.

Noen kilder: Wikipedia , Dansk Kvinde­biografisk Leksikon , KK , Historienett.no.