Pensjonert CIA-agent: – Putin er svak nå

– Putin ødelegger alt som betyr noe for oss, sier den pensjonerte CIA-agenten.
– Putin ødelegger alt som betyr noe for oss, sier den pensjonerte CIA-agenten.  Foto: Mikhail Metzel / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere CIA-agenten John Sipher er klokkeklar i sin tale når han oppfordrer USA til å få satt en stopper for krigen i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina har den siste tiden blitt svekket på grunn av mangel på ammunisjon. Mangelen på ammunisjon skyldes delvis at viktig amerikansk våpenhjelp har uteblitt på grunn av krangling i Kongressen.

John Sipher jobbet i CIA i 28 år før han pensjonerte seg i 2014, skriver Newsweek. Han holder ikke tilbake når han deler hva han tenker om situasjonen på sin X-profil.

– For guds skyld. Vi har en historisk mulighet til å seire over en fiende som har vært i krig med oss i flere år. Putin ødelegger alt som betyr noe for oss. Han er svak nå. Slutt å være så forsiktige og oppfør dere som en superkraft. Gi Ukraina det de trenger for å vinne, skriver han.

Se video: Putin sammenlignes med Disney-skurk

Økt produksjon

Vestlige produsenter har den siste tiden økt produksjonen for å møte den uventede økningen i Ukrainas etterspørsel. NTB skriver at det nå er ventet at den årlige produksjonen fra hele EU vil nå 1,4 millioner granater innen utgangen av 2024. For et år siden skal produksjonen ha vært på rundt 500.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere danske eksperter har tidligere antydet at presidentvalget i USA vil være avgjørende for Ukraina-krigen. Professor ved Forsvarets høyskole og tidligere offiser i Hæren, Tormod Heier, har overfor ABC Nyheter sagt seg enig med de danske ekspertene.

– Det viktigste frontavsnittet i Ukraina-krigen er på den andre siden av Atlanterhavet, i Washington D.C., sa han til ABC Nyheter i slutten av februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttepakke på vent

Støttepakken som står fast i kongressen omfatter 60 milliarder dollar i militærstøtte til den ukrainske kampen mot russiske invasjonsstyrker. 13. mars annonserte USAs president, Joe Biden, at en ny krisepakke på 300 millioner dollar med militær støtte vil bli sendt til Ukraina.

Pakken inneholder forsyninger av raketter, artillerigranater og ammunisjon. Biden er tydelig på at krisepakken ikke inneholder nok, og at den vil bli brukt opp i løpet av et par uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne krisepakken er finansiert av penger Pentagon hadde spart inn fra andre kjøp, skriver NTB. Dermed trengte den ikke å bli godkjent av det republikansk-styrte Representantenes hus.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har gått hardt ut mot både USA og EU i sin kamp for økt støtte. Tidligere denne måneden uttalte den ukrainske presidenten at mangelen på ammunisjon ved frontlinjene er ydmykende for Europa. Zelenskyj har også gått så langt som å anklage Donald Trump for å være på Putins side fordi han forsinker godkjenningen av ny våpenstøtte til Ukraina.