Etterretning: Vladimir Putin vil erobre Kyiv

Ukrainske styrker skyter mot russiske stillinger i Donetsk.
Ukrainske styrker skyter mot russiske stillinger i Donetsk.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president skal angivelig ikke ha gitt opp målet om å erobre Ukrainas hovedstad. Det har ikke russerne sjans til per dags dato, ifølge Palle Ydstebø. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas etterretning mener at Russlands president Vladimir Putin ikke har gitt opp sitt opprinnelige mål om å erobre Kyiv og Odessa. Det skriver Bloomberg.

Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, prøvde de russiske styrkene å erobre Kyiv, men mislyktes.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Se video: Om Putin-video: – Sannsynligvis en dobbeltgjenger

Palle Ydstebø, sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole, er tydelig på at Russland ikke har kampkraften som skal til for å nå Kyiv og Odessa på kort sikt.

– Skal de klare å erobre Kyiv, Odessa eller resten av Ukraina, må de bygge opp helt andre kapasiteter en de har nå. De må sette opp, utdanne og trene store hæravdelinger bestående av flere ti-talls brigader under divisjons og korpskommandoer, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir enda verre

Ifølge Ydstebø tar det måneder og år å utdanne og trene slike avdelinger.

– Selv med en mobilisering av russisk krigsindustri, vil det ta flere år å produsere materiell til det. I tillegg må de klare å tilkjempe seg luftoverlegenhet i operasjonsområdet, sier han.

Den siste tiden har Ukraina hevdet å ha skutt ned en rekke russiske kampfly.

– Det blir enda verre med de relativt få kampflyene Russland disponerer. Ukrainas luftvern har den siste tiden vist seg svært effektivt til å skyte ned russiske fly på lang avstand, og er enda mer effektivt over eget område, forteller Ydstebø.

– Vil ikke skaffe seg luftherredømme

Før jul sa Putin at Odessa er en russisk by.

Palle Ydstebø mener det er umulig for Russland å nå Kyiv eller Odessa slik situasjonen er nå. Foto: NTB
Palle Ydstebø mener det er umulig for Russland å nå Kyiv eller Odessa slik situasjonen er nå. Foto: NTB

Så lenge Ukraina mottar støtte fra vestlige land, vil ikke russisk industri klare å produsere og renovere nok materiell til å utruste avdelingene Russland trenger for å kjempe seg til Kyiv og Odessa, forklarer Ydstebø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De vil heller ikke klare å skaffe seg luftherredømme for å gjøre slike operasjoner mulige. Når Ukraina kan operere F-16 med langtrekkende missiler, blir det ikke enklere. Den eneste måten Russland kan klare å nå slike mål er at Vesten kaster kortene og overlater Ukraina til å bli erobret og underkastet Russland, fastslår han.