Tusenvis av russere tok farvel med Navalnyj

Kisten med den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj ble båret inn i kirken i bydelen Marjino sørøst i Moskva rett før klokken 12 fredag. Foto: AP / NTB
Kisten med den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj ble båret inn i kirken i bydelen Marjino sørøst i Moskva rett før klokken 12 fredag. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker fulgte fredag den russiske regimekritikeren og opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj til graven i Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen

47 år gamle Navalnyj døde 16. februar i en fangeleir i Sibir.

Russiske myndigheter hevder at opposisjonspolitikeren døde av naturlige årsaker, mens familien og vestlige ledere har rettet en anklagende pekefinger mot president Vladimir Putin og russiske myndigheter.

Navalnyj var kristen, og rett før klokken 12 fredag ble kisten hans båret inn i en ortodoks kirke i bydelen Marjino sørøst i Moskva.

Bak politiets sperringer applauderte frammøtte, og noen ropte Navalnyjs navn.

– Du var ikke redd, det er ikke vi heller, var det en som ropte.

Minst 130 arrestert

Tusenvis av politifolk var til stede og områder var sperret av med gjerder da tusenvis av Navalnyj-tilhengere samlet seg utenfor kirken for å minnes opposisjonspolitikeren.

Menneskerettsorganisasjonen OVD-Info melder at minst 130 personer er arrestert i forbindelse med demonstrasjoner knyttet til begravelsen landet over. Organisasjonen publiserte en liste med navn på mennesker som var bekreftet arrestert, men sier også at det egentlige antallet kan være enda høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov advarte på forhånd mot å delta i «ulovlige» demonstrasjoner knyttet til begravelsen, mens Navalnyjs enke Julia Navalnaja fryktet uro og arrestasjoner.

Hundrevis av mennesker er de siste ukene pågrepet fordi de har hyllet Navalnyj ved å legge ned blomster ved minnesmerker.

Et bilde frigitt av Navalnyjs støttespillere viser det som skal være avdøde Navalnyj i en åpen kiste under seremonien. Foto: AP
Et bilde frigitt av Navalnyjs støttespillere viser det som skal være avdøde Navalnyj i en åpen kiste under seremonien. Foto: AP

Åpen kiste

Et bilde inne fra kirken viser den åpne kisten der Navalnyj ligger dekket av røde og hvite blomster. Ved siden av sitter moren Ljudmila Navalnaja, som holder et tent lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Navalnyjs far Anatolij var også til stede i kirken, men det var uklart hvilke andre familiemedlemmer som var i kirken.

Navalnyjs enke Julia Navalnaja var onsdag i Strasbourg i Frankrike, mens datteren hans er student ved Stanford-universitetet i USA.

Hvor Navalnyjs sønn Zakhar befinner seg, er ikke kjent.

Se video: Aleksej Navalnyj: Dette skal være siste video

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liten kirkegård

En snau time etter at kisten ble båret inn i kirken, var det hele over og kisten ble båret ut igjen og plassert i en bårebil.

Et kvarter senere ble det meldt at kisten var ankommet den lille Borisovskoje-kirkegården. Der var en grav gjort i stand like innenfor åpningen, og en rekke store kranser var plassert rundt graven.

Store politistyrker hadde på forhånd opprettet sperringer rundt kirken og kirkegården, og tusenvis av mennesker hadde tatt oppstilling bak sperringene, mange med blomster i hendene.

Diplomater

Blant de frammøtte var også ambassadørene fra USA, Tyskland og Frankrike, samt diplomater fra en rekke andre land.

Utenriksdepartementet opplyser at også Norges ambassadør Robert Kvile skulle delta i en markering i forbindelse med begravelsen, men det er ikke kjent om han var til stede utenfor kirken.