Ukraina hevder å ha skutt ned to russiske kampfly

Et russisk Sukhoj Su-34 under et treningsoppdrag i 2022. Flyet er en to-seters taktisk jagerbomber.
Et russisk Sukhoj Su-34 under et treningsoppdrag i 2022. Flyet er en to-seters taktisk jagerbomber. Foto: Vitaly Timkiv / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ny dag, et nytt ødelagt russisk fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ukrainske forsvarsdepartementet hevder torsdag at to russisk kampfly er skutt ned over Ukraina. Ifølge departementet er det snakk om to Sukhoj Su-34.

Det skriver Newsweek.

– En ny dag, et nytt ødelagt russisk fly. Ukrainske krigere skjøt ned en Su-34 i øst. Kanskje Russland har begynt å bruke kamikaze-taktikk, skriv det ukrainske forsvarsdepartementet X, tidligere Twitter da de meldte om den første påståtte nedskytingen.

Noen timer senere hevder departementet at nok et russisk Sukhoj-fly er skutt ned. Totalt hevder Ukraina å ha skutt ned 13 russiske fly i februar.

Påstandene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Flere meldinger

Tidligere i februar har det blitt meldt om flere russiske lufttap fra ukrainsk side.

For litt over en uke siden hevdet det ukrainske luftforsvaret at seks russiske fly hadde blitt skutt ned over seks dager. Da var det snakk om fire Su-34-fly og to av typen Su-35.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det stemmer, er det noen av de største tapene på kort tid i løpet av krigen, sa førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til ABC Nyheter da.

Noen dager senere hevdet Ukraina at et russisk Berijev A-50 overvåkingsfly hadde blitt skutt ned over Azovhavet. Et slik fly ble også meldt nedskutt i januar sammen med et Iljusjin Il-22 kommandofly.

Se video: Her testflyr Putin nytt bombefly

Advarer om russisk dominans

Forrige uke uttrykte eksperter bekymring for at Russland kan bli mektigere i lufta over den ukrainske slagmarken. I møte med den russiske bjørnen har Ukraina med stor suksess benyttet seg av luftvern.

Forsvinner forsyninger av luftvern og ammunisjon dette som følge av mindre giverglede kan Russland bli mektigere i lufta, advarer eksperter.

– Det russiske flyvåpenet utgjør fortsatt en betydelig trussel. Selv om det for øyeblikket ikke har den største innvirkningen på slagmarken, kan det få det, om luftvernet forsvinner, sa luftmaktekspert Justin Bronk ved Royal United Sevices Institute (Rusi) til Business Insider forrige uke.